Els que van veure la cara a Younes Abouyaaqoub

Els testimonis que van veure Younes Abouyaaqoub des que va atropellar els vianants a la Rambla fins que els Mossos el van abatre a Subirats, quatre dies després

F. Llambrich / G. PrietoActualitzat

21 d'agost de 2017. Catalunya havia patit feia quatre dies, un doble atemptat: a Barcelona i a Cambrils. Estava en cerca i captura internacional Younes Abbouyaqoub, el conductor de la furgoneta que va atropellar els vianants a la Rambla. Per calcular el nivell de perillositat de l'individu calia tenir en compte, no només l'atac amb la furgoneta, sinó també el fet que havia matat cos a cos, amb una arma blanca a Pau Pérez per prendre-li el cotxe.

I també s'havia de sumar el fet que se'l vinculava amb les persones que hi havia al xalet d'Alcanar fabricant TATP, conegut popularment com la Mare de Satan; un explosiu utilitzat per Estat Islàmic. I encara un altre aspecte a valorar: els seus companys de cèl·lula que van fer l'atemptat de Cambrils portaven cinturons d'explosius simulats.

Un home caminant entre les vinyes 

Era primera hora de la tarda del 21 d'agost quan un home s'adona que entre les vinyes hi ha algú que li sembla sospitós. D'entrada li sembla estrany que, a ple estiu i en una hora de sol, vestís amb camisa de màniga llarga. El va veure net, no li va semblar que tingués un caminar d'una persona abatuda o cansada. L'home accepta una trobada amb TV3, però no permet que se'l gravi, per seguretat. No és un testimoni protegit, ningú li ha trucat des d'aquell dia per preguntar-li si hagués volgut l'anonimat.

Va alentir la marxa amb el cotxe i va fer-li seguiments a l'individu que continuava caminant entre les vinyes, que va creuar la carretera i va seguir camp a través. Prop hi havia les vies de l'AVE i, abans, un barranc. I després va veure qui era, la mateixa cara que havia vist als informatius de TV3, la cara que els Mossos havien difós per demanar l'ajuda ciutadana. Va trucar al 112 i en un tres-i-no-res tenia un binomi de Mossos amb ell: "Sap de què està parlant?", l'advertien de la importància de la seua informació. En té molt bon record dels policies amb qui va tractar.

Estava segur de l'avís que havia donat. Els va explicar els seguiments que li havia fet, cap on havia anat. Van passar uns treballadors per la zona, els Mossos els van demanar que s'ajupissin al terra fins que els van identificar. Eren uns moments de màxima tensió. Aviat va sentir l'helicòpter i recorda que hi havia mossos per tot arreu. "Tinc la satisfacció d'haver ajudat", explica a TV3. De fet, el seu va ser un testimoni clau. No és l'únic que durant aquells quatre dies va veure-li la cara al Younes.

Cara a cara amb un agent a la Boqueria

 

Un agent dels Mossos d'Esquadra es va creuar amb Younes pocs minuts després de l'atemptat a pocs metres de la Rambla:

"Arribem fins aquí a la Boqueria amb les úniques informacions que ens havia semblat escoltar: 'atentado'. I en aquell moment de veure molta gent, molta gent, sobretot molta gent turista, veig una persona morena que quan sobrepassa els dos meus companys se'ls queda mirant. El rostre, em va cridar molt l'atenció el rostre d'exaltació, d'excitació, no pintava res dins el context de terror que tothom estava cridant i ferida i ell estava... semblava com si disfrutés. I quan es va girar per reemprendre la seva fugida, em va veure a mi, va veure una persona amb una pistola a la mà, se'm queda mirant, me'l quedo mirant. I en aquell moment agafa el seu colze, s'amagava, portava alguna cosa sota el polo, s'ho amaga i comença a caminar, i es torna a parar, me'l quedo mirant, dic 'què', ell d'alguna forma gestualment em diu 'què'. I tothom assenyalant-nos cap a la Boqueria, ell en aquell moment no estava fent mal a ningú. La meua intuïció en aquell moment sé que està relacionat amb tot això però no puc fer una altra cosa que anar amb els meus companys, no pots parar-te a mirar cada intuïció que pots tenir perquè potser estàs equivocat. Jo si en aquell moment el paro i si m'he equivocat i si els meus companys estan amb un noi amb una escopeta? com a França, París? És que em va venir la imatge França o París, gent morta, policies morts."

 

 

Poc més tard, a l'avinguda Diagonal, Younes es torna a creuar amb els Mossos d'Esquadra. Ho explica un agent, en David, a TV3:

"Tanquem la Diagonal. Això consisteix a la sortida de la Diagonal de quatre carrils passar a un. No teníem una descripció clara de la persona, ni quantes persones hi havia. El terrorista va entrar dintre del control de l'accés de seguretat a fer-nos mal. Amb aquell somriure sarcàstic i aquella mirada d'odi, i aquell somriure ample i de goig i se'ns va clavar la seva cara. Es va obrir foc contra aquell cotxe. Vam tenir molt clar que es tractava de la persona d'interés que estàvem buscant. La frustració aquesta de tenir-lo davant, que passi per davant nostre, de tenir-lo amb armes llargues per poder-lo repel·lir i no poder aturar-lo en aquell moment."

 

 

Un testimoni molt valuós

Durant quatre dies, internacionalment, Younes va ser la persona més buscada. Els Mossos ja sabien que era capaç, també, de matar cos a cos amb un ganivet. I que formava part d'una cèl·lula que havia fabricat l'explosiu TATP i havia planificat diversos atacs. El comportament dels agressors abatuts a Cambrils els aporta pistes, també, de com podia actuar, de què podia ser capaç de fer.

L'intendent dels Mossos Ramon Chacon recorda com, amb la resta de la cèl·lula desarticulada, Younes era la principal preocupació policial:

"De tota la cèl·lula jihadista hi havia desaparegut el Younes, estava fugat i era el tema principal que més preocupava perquè tota l'altra part de la cèl·lula, estava tot desactivat, llavors era l'únic punt que quedava en un perill latent en aquell moment. Veiem aquesta persona, el moviment que fa i la manera com va vestit ens crida l'atenció, però no l'identifiquem com el Younes. Llavors el vam començar a seguir i de seguida vam veure que feia uns moviments molt erràtics, perquè pujava a les vinyes amunt, tornava a baixar. S'endinsava, sortia, llavors en aquest moment entra una trucada d'un testimoni"

Un home amb l'olfacte entrenat en l'àmbit de la seguretat -un detall important-, el va detectar entre les vinyes a Subirats. Li va semblar sospitós. En va fer seguiments discontinus i a distància i quan va veure que era la cara que difonien els mitjans de comunicació, va trucar al 112 per donar l'alerta. "Sap de què està parlant?" recorda que li van dir els Mossos; l'advertien de la importància. Ell no en tenia cap dubte.

 

 

Chacon explica com, l'arquitectura de terreny, els va afavorir:

"Hi ha tot un talús que dona a les vies fèrries, les vies del tren convencional i de l'AVE. Això va ser un avantatge perquè és complicat passar aquestes vies, és un espai molt alt difícil de pujar i ens va fer de límit"

El testimoni que havia vist Younes recorda que va començar a veure mossos per tot arreu i també va sentir aviat l'helicòpter. Tot i acceptar un cara a cara amb TV3, no permet que se'l gravi, per seguretat. No és un testimoni protegit. Poc després del seu avís, els Mossos van abatre Younes.

Segons Chacon, el fet que mostrés un cinturó d'explosius fals va fer que els Mossos el disparessin:

"I llavors una de les patrulles el localitza dintre del bosc, el veu i en un primer moment ell s'amaga dintre el bosc i, acte seguit, ell surt, surt corrents cap als mossos mostrant un cinturó d'explosius i és en aquell moment en què els Mossos es veuen obligats a neutralitzar-lo"

 
ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut