Els proveïdors d'internet bloquegen les webs del referèndum per ordre judicial

RedaccióActualitzat

Un jutge ha ordenat a les operadores que impedeixin l'accés a les webs del referèndum als seus clients. Una ordre del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona els ordena que tallin l'accés a les webs en un termini de 24 hores a comptar des de divendres al vespre.

La causa és secreta i l'ordre judicial no es pot fer pública, però EuropaPress hi ha tingut accés. L'ordre detalla que s'ha de tallar l'accés als dominis ref1oct.cat, ref1oct.eu, referendum.es, referendum.cat, referendumoctubre1.com, referendum.ws, referendumoctubre1.cat, referendumoct1.cat, 1octreferendum.cat i garanties.cat.

El primer proveïdor que ha donat problemes és Movistar. Ells mateixos han confirmat la decisió a la xarxa:

 



De moment, però, l'accés encara funciona amb altres companyies com Orange. Els usuaris de Pepephone i Vodafone han denunciat que tenen problemes per accedir a la pàgina.


També es pot accedir a la versió amb protocol de seguretat https, és a dir: https://www.ref1oct.eu

Pel que fa a la web de ref1oct.cat, qui vulgui entrar-hi es trobarà amb un missatge a la capçalera que explica que la pàgina està fora de línia, però que es pot visitar gràcies a Cloudflare, un sistema de seguretat que dificulta el tancament de pàgines web.

 

La fundació puntCAT va explicar ahir al vespre que s'havia vist obligada a tancar-la per ordre judicial:


El president de la Generalitat els va agraïr la feina i va destacar que encara es podien visitar les webs amb domini .eu, que avui estan sent restringides pels operadors:


La Guàrdia Civil va tancar la primera web oficial del referèndum. En el cas de referendum.cat, ho podia fer perquè els servidors que allotjaven la web es trobaven a Catalunya. Pocs minuts més tard, però, van aparèixer rèpliques ubicades en servidors a l'estranger. Davant d'aquesta solució, la justícia espanyola podia sol·licitar el tancament en països estrangers o demanar als proveïdors de servei, com Movistar, que en bloquegessin l'accés, com ha fet.

Denuncia de la fundació puntCAT

La fundació puntCAT ha assegurat que denunciarà el tancament de l'accés a les webs davant l'ICANN, l'organisme que controla els dominis d'internet. 


El Partit Pirata, que ha replicat diverses webs oficials del referèndum com la de garanties.cat també ha condemnat la decisió:

El jutjat de la causa de Santi Vidal

El jutge titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona és Juan Antonio Ramírez, el mateix que porta la causa per les declaracions de Santi Vidal sobre l'obtenció de dades fiscals de tots els catalans.

De Santi Vidal a tot el referèndum, el camí de la investigació de la Guàrdia Civil

El jutge Ramírez es també conegut pels seus empresonaments preventius a membres del col·lectiu okupa i anarquista. El 2004 va mantenir dos mesos a la presó dos joves acusats de llançar material incendiari a una comissaria. Van ser absolts i l'Estat els va haver d'indemnitzar. També va enviar a la presó Sergi Rubia, un casteller acusat de participar en aldarulls en les manifestacions de Can Vies. Va sortir 24 dies després, quan un altre jutge va decidir posar-lo en llibertat.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut