Els propietaris d'edificis d'interès nacional volen recuperar l'exempció de l'IBI

Asseguren que mantenir-los en bon estat i oberts al públic com els exigeix la llei no resulta rendible

RedaccióActualitzat

Els propietaris de castells i monuments decretats d'interès nacional a Catalunya asseguren que mantenir-los en bon estat i també oberts al públic com els exigeix la llei no resulta rendible. Per això demanen no haver de pagar l'impost de béns immobles.

 

L'Associació Monumenta, que agrupa 250 propietaris de monuments i edificis històrics catalogats de Catalunya, vol recuperar els beneficis fiscals que tenien abans de la reforma de la llei de la hisenda local del ministre Montoro. Com explica el president de Monumenta, Xavier Gimeno, el més important és recuperar l'exempció de l'impost sobre béns immobles, l'IBI, que ara els ajuntaments els poden cobrar.

"Van eliminar aquesta exempció per a gairebé tots els edificis. Bàsicament, els que feien activitats obertes al públic. Així, ens vam trobar que teníem les obligacions i pocs avantatges. El que estem intentant és recuperar aquesta exempció que teníem fa uns anys."

Tampoc pagaven l'impost de construcció en les obres de restauració. El castell de Riudabella, a la Conca de Barberà, pertany, des de la desamortització, a la família Gil Moreno, que hi ofereix allotjament rural i que està obligada a obrir-lo quatre cops al mes com a bé cultural d'interès nacional.

 

Creuen que els beneficis en temes de construcció també repercuteixen en el públic en general, perquè totes aquestes restauracions mantindran els edificis en bon estat per a les generacions futures.

El Parc de Samà, al Baix Camp, també és un bé cultural d'interès nacional (BCIN) i obre cada dia. L'empresa que el gestiona ha fet una forta inversió per millorar-ne el jardí històric.

 

Creuen que, com passa en altres països europeus, facilitar la conservació del patrimoni no està només en mans privades. Els propietaris d'aquests béns pensen que l'objectiu de fer viable el patrimoni és un objectiu de la societat, no només del propietari.

L'Associació Monumenta presentarà una esmena a la llei de la hisenda local al Senat per tornar a reclamar aquestes millores fiscals.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut