Barcelona

Els promotors de les consultes d'autodeterminació a Osona reclamen observadors internacionals

Osona ha recollit el relleu de la consulta a favor de l'autodeterminació celebrada el 13 de setembre a Arenys de Munt i diversos pobles d'aquesta comarca han unit esforços perquè els seus ciutadans puguin pronunciar-se a favor o en contra d'una Catalunya independent, molt probablement el pròxim 13 de desembre. Ho han fet sota el paraigua d'una plataforma civil anomenada Osona Decideix, el director executiu de la qual és Alfons López Tena. El jurista ha demanat a la Unió Europea que enviï observadors internacionals per supervisar aquestes consultes.

Actualitzat
Alfons López Tena ha entregat aquest divendres a la delegació de la Comissió Europea a Barcelona una petició per escrit en què es demana que les institucions internacionals intervinguin en les consultes. Reclamen la presència de personal civil independent que certifiqui la fiabilitat del procés i en validi els resultats segons els estàndards democràtics.

La consulta, plantejada a nivell comarcal i a la qual es podrien sumar una trentena dels 51 municipis de la comarca, el que representaria el 90% de la població d'Osona, ja ha rebut mocions de suport d'una vintena d'ajuntaments, entre els quals hi ha els de Vic i Manlleu.

A més de la Comissió Europea, la carta també s'ha enviat a diferents organismes internacionals perquè siguin coneixedors de l'experiència catalana. Així, també s'ha convidat a ser present en les consultes l'Oficina per a les Institucions i els Drets Humans; el Centre Carter, la divisió de suport electoral del Secretariat de les Nacions Unides; el grup de suport electoral conjunt de la Comissió Europea, i el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament.
Anar al contingut