Els programes polítics miren d'esquivar el debat dels pactes

Les declaracions del candidat d'ERC, Joan Puigcercós, a Catalunya Ràdio obrint la porta a una possible entesa amb CiU ha obligat el candidat nacionalista, Artur Mas, a deixar clar que ara no és moment de pensar en aliances i que ja es veurà què farà cadascú. Puigcercós també ha volgut aclarir que qualsevol pacte passa indefectiblement per convocar un referèndum independentista. El PP i C's no les tenen totes davant aquest possible maridatge i demanen claredat. La mateixa claredat que demana Herrera als candidats perquè publiquin el seu patrimoni, cosa que ha fet predicant amb l'exemple. Montilla, per la seva banda, reclama fermesa en el control dels delinqüents.

Actualitzat
El concert econòmic, principal cavall de batalla de CiU si governa, podria portar la federació a convocar una consulta sobre el model de finançament. Artur Mas ha explicat que aquesta podria ser una eina de pressió a Madrid: "Dependrà de com evolucionin les converses amb els altres partits, ens plantejarem o no la possiblitat de fer una consulta popular a Catalunya en la línia del pacte fiscal i el concert econòmic. És una decisió que jo, a hores d'ara, no la tinc presa. No la descarto, perquè vosaltres sabeu que nosaltres apostem pel dret a decidir, que també s'expressa a les urnes per part de la gent al marge d'una convocatòria d'eleccions". Mas, que aquest dijous ha estat a la capital del Maresme, a Mataró, no ha trigat a carregar contra l'estil de campanya dels socialistes, del PP o de Montserrat Nebrera a propòsit dels seus polèmics vídeos: "N'hi ha d'altres que són en el xou, alguns que presenten coses de gran excitació quan van a votar. No em feu entrar en detalls, gran excitació. N'hi ha d'altres que surten mig en tovalloles, n'hi ha d'altres que surten mig en no sé què, n'hi ha d'altres que juguen a maquinetes, etc. Però escolteu, davant de tot això, prou de tonteries, prou de bestieses". Mas també ha denunciat que els adversaris estan fent una campanya per dividir la societat entre bons i dolents, entre esquerres i dretes, i entre independentistes i els que no ho són.

El candidat del PSC, José Montilla, ha assegurat al programa "Polièdric", de Catalunya Informació, que, malgrat els set anys de tripartit, encara no hi ha prou cultura de coalició. I això passa factura especialment en temps de crisi: "En moments de crisi, la gent és més exigent cap al món de les institucions i de la política. Segurament vol més cohesió, uniformitat, és més crítica donat que no hi ha cultura de governs de coalició en el nostre país". Montilla ha dit que ara mateix té les mateixes opcions de governar que el líder de CiU, Artur Mas, i creu que el futur president no té perquè ser el més votat sinó qui tingui més suports al Parlament: "Al final el president de la Generalitat és nomenat pel Parlament de Catalunya i ha de tenir més vots positius que negatius i per tant ha de tenir una majoria parlamentària. No es pot governar Catalunya sense majoria parlamentària en un règim parlamentari". I per tant, el proper president haurà de tenir una majoria parlamentària. A la mateixa entrevista, Montilla ha reiterat que CiU té una agenda oculta de retallades que anirà molt més enllà d'alguns aspectes administratius.

Continua llegint la notícia aquí.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut