Els productors de plantes aromàtiques i medicinals dels Pirineus reclamen més reconeixement i control

Els productors de plantes aromàtiques i medicinals dels Pirineus reclamen més reconeixement i control

Els productors de plantes aromàtiques i medicinals dels Pirineus reclamen més reconeixement i control

ACN Araós.-Els nou productors de plantes aromàtiques i medicinals dels Pirineus es reuniran aquest cap de setmana a Araós, al Pallars Sobirà, per avaluar l'estat actual d'aquestes espècies i intentar aconseguir un reconeixement d'aquest producte. Gemma Navàs, responsable del Parc de les Olors d'Araòs, ha explicat que és un producte de molta qualitat que no té el reconeixement ni el control que hauria de tenir. Navàs ha alertat que moltes plantes es comercialitzen aprofitant el nom del Pirineu tot i que no han estat produïdes en aquesta zona. Aquestes inquietuds són les que es posaran sobre la taula en el marc de les Primeres Jornades d'aprofitament i cultiu de Plantes Aromàtiques i Medicinals dels Pirineus. L'objectiu principal d'aquesta trobada és revalorar aquests cultius i tornar a crear consciencia.

Tot i la dificultat per trobar planta del Pirineu per cultivar, el Parc de les Olors d'Araós compta amb unes 70 espècies diferents com ara la genciana, el saüc, la boixerola, l'àrnica, l'hisop o l'herba fina. Antigament part de la població local treia rendiment d'aquestes varietats, que es recol·lectaven i venien a herbolaris. En canvi, ara pràcticament ningú s'hi dedica.Navàs aposta per recuperar aquesta activitat entre la gent de la zona i intentar que la planta que es produeix al Pirineu s'identifiqui quan es comercialitza.Del bosc de Virós, al Pallars Sobirà, en surten anualment unes dues tones de boixerola que un particular ven a una empresa firma de Suïssa que després elabora productes beneficiosos pel sistema urinari.Durant les jornades del cap de setmana es tractaran temes com les especificacions legals en la recol·lecció silvestre de plantes medicinals als Pirineus, el marc legal de la cosmètica artesanal, les condicions en la legalització d'un obrador d'envasat de planta aromàtica alimentària o l'adaptació de plantes silvestres pirinenques a domesticades.