Els productes locals guanyen pes als menjadors escolars del Pirineu
Les escoles de l'Alt Urgell i la Cerdanya s'adhereixen al projecte "Mengem d'aquí" per fomentar l'ús de productes de quilòmetre zero a l'hora de dinar
Totes les escoles de l'Alt Urgell i la Cerdanya s'han adherit al projecte "Mengem d'aquí", per promoure l'ús dels productes de proximitat als menjadors.
A través de la Fundació Alícia s'han elaborat uns menús escolars que comparteixen tots els centres educatius, també llars d'infants i instituts, i que a poc a poc van incorporant aliments de proximitat.
Per aconseguir-ho també cal un canvi de xip en els productors, com comenta Josep Bombardó, tercera generació de ramaders de Cal Calçot, que produeix carn ecològica:
"Ens hem posat les piles, ens hem professionalitzat una mica més. Fins ara, a l'explotació, si haguéssim tingut una demanda de producte no l'haguérem pogut oferir, perquè tenim unes vedelles però no tenim uns bistecs, però ara ja ens hem espavilat i hem fet la transformació. I qui diu amb carn, diu amb llet o amb molts altres productes."
Esther Colomé, cuinera de l'Escola Mare de Déu de Talló, de Bellver de Cerdanya, posa en un exemple de com han canviat el menú:
"Abans, l'escalopa era una cosa que nosaltres intentàvem no posar-ne gaire perquè els costa, sobretot als petits, mastegar-la. Però clar, aquesta és súper tendra."
La proximitat de molts dels productes fa que els nens sàpiguen l'origen de molts aliments que mengen. A banda de transformar els menjadors escolars, el projecte "Mengem d'aquí" pretén involucrar les famílies en l'alimentació sana. Per això donen pautes de sopars i consells com ara fer els àpats en família i sense fer menús diferenciats, implicar els nens en l'elaboració o apagar el televisor quan es menja.