El menjador de l'Escola Mare de Déu de Talló, de Bellver de Cerdanya
El menjador de l'Escola Mare de Déu de Talló, de Bellver de Cerdanya
Bellver de Cerdanya

Els productes locals guanyen pes als menjadors escolars del Pirineu

Les escoles de l'Alt Urgell i la Cerdanya s'adhereixen al projecte "Mengem d'aquí" per fomentar l'ús de productes de quilòmetre zero a l'hora de dinar

RedaccióActualitzat

Totes les escoles de l'Alt Urgell i la Cerdanya s'han adherit al projecte "Mengem d'aquí", per promoure l'ús dels productes de proximitat als menjadors.  

A través de la Fundació Alícia s'han elaborat uns menús escolars que comparteixen tots els centres educatius, també llars d'infants i instituts, i que a poc a poc van incorporant aliments de proximitat.

 

Per aconseguir-ho també cal un canvi de xip en els productors, com comenta Josep Bombardó, tercera generació de ramaders de Cal Calçot, que produeix carn ecològica:

 

"Ens hem posat les piles, ens hem professionalitzat una mica més. Fins ara, a l'explotació, si haguéssim tingut una demanda de producte no l'haguérem pogut oferir, perquè tenim unes vedelles però no tenim uns bistecs, però ara ja ens hem espavilat i hem fet la transformació. I qui diu amb carn, diu amb llet o amb molts altres productes."

 

 

Esther Colomé, cuinera de l'Escola Mare de Déu de Talló, de Bellver de Cerdanya, posa en un exemple de com han canviat el menú:

"Abans, l'escalopa era una cosa que nosaltres intentàvem no posar-ne gaire perquè els costa, sobretot als petits, mastegar-la. Però clar, aquesta és súper tendra."

 

La proximitat de molts dels productes fa que els nens sàpiguen l'origen de molts aliments que mengen. A banda de transformar els menjadors escolars, el projecte "Mengem d'aquí" pretén involucrar les famílies en l'alimentació sana. Per això donen pautes de sopars i consells com ara fer els àpats en família i sense fer menús diferenciats, implicar els nens en l'elaboració o apagar el televisor quan es menja.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut