Barcelona

Els productes bàsics s'apugen un 7,9% durant el 2007, 3,7 punts per sobre de l'IPC

La cistella de productes bàsics s'ha encarit molt per sobre de la inflació general, segons un estudi de Caixa Catalunya. Els productes de compra habitual, com els aliments, el transport o l'oci, s'han apujat un 7,9% durant el 2007. Això suposa un encariment 3,7 punts per sobre de l'IPC. L'entitat bancària alerta que aquest encariment, sostingut des del 2002, s'ha accentuat des de l'estiu i que pot traslladar-se a l'evolució de la inflació.

Actualitzat
Caixa Catalunya conclou que lels serveis més consumits per les famílies han pujat per sobre de la inflació general. Segons les seves dades, el desembre passat l'encariment interanual del cistell de compra freqüent va ser del 7,9%, mentre que l'IPC oficial es va quedar al 4,2%.

Entre els productes que més s'han encarit durant el 2007 hi ha la llet, amb un 31% més. Els carburants per a vehicles s'han enfilat un 16,2%, i el pa s'ha apujat un 14,4%. Els ous també s'han apujat, un 9,6%, mentre que la fruita fresca es van encarir un 7,8%, per sobre de les hortalisses, els llegums i les patates, que van encarir-se un 5,8%. Fumar també surt més car, amb una pujada del 7%.

Aquests increments consoliden "els registres de mesos anteriors, per sobre de la inflació general", segons l'entitat bancària. L'estudi apunta que l'increment del preu d'aquests productes és "recurrent" entre 2002 i 2007, però que s'ha accentuat encara més des de l'estiu. Per això, alerta del perill que aquest encariment es traslladi a altres béns i serveis i als salaris, que "repercutiran a l'alça sobre l'evolució de la inflació a mitjà termini".
Segons Caixa Catalunya, tot i que els senyals "no són encara concloents" i que les expectatives pel 2008 es mantenen "relativament ancorades", hi ha "símptomes" que l'increment més alt del cost dels productes de compra habitual s'està traslladant en més mesura que l'IPC general en la percepció dels consumidors sobre la inflació.
Anar al contingut