Els líders dels principals partits grecs, reunits aquest dilluns al palau presidencial d'Atenes (Reuters)
Els líders dels principals partits grecs, reunits aquest dilluns al palau presidencial d'Atenes (Reuters)
Atenes

Els principals líders polítics grecs tanquen files amb Tsipras per arribar a un acord amb els creditors

Les principals formacions del país, excepte els comunistes del KKE i els neofeixistes d'Alba Daurada, emplacen el govern a negociar amb Brussel·les

Actualitzat

Els principals líders polítics grecs han tancat files amb el primer ministre, Alexis Tsipras, per negociar un acord. "Els líders polítics hem donat un mandat al primer ministre per anar aquest dimarts a negociar a Brussel·les. L'acord és una via de sentit únic", ha dit el president de Grecs Independents, Panos Kammenos, soci de govern de Syriza. "Està en mans d'Europa adonar-se que es tracta d'una proposta de tots els partits", ha afegit Kammenos.

El cap d'Estat, Prokopis Pavlópulos, ha reunit els líders dels principals partits al palau presidencial l'endemà del referèndum en què s'ha rebutjat la proposta de reformes econòmiques de la troica. En la trobada hi havia Syriza, els seus socis de Grecs Independents, els conservadors de Nova Democràcia, els socialdemòcrates del Pasok, el partit centrista To Potami i els comunistes del KKE.

Només els comunistes del KKE i els neofeixistes d'Alba Daurada no han subscrit l'acord. En el cas d'Alba Daurada, el seu líder no ha estat convidat a la trobada. Per la seva banda, el KKE ha manifestat el seu desacord perquè no comparteix que es pugui assolir un acord favorable al poble grec en el si de la Unió Europea: "No hem donat cap mandat per a un tercer programa de rescat", ha dit el seu representant.

En una declaració conjunta, els líders han expressat el seu suport als esforços de l'executiu de Tsipras per arribar a un acord amb els creditors i han assenyalat que qualsevol eventual ajuda ha d'abordar la sostenibilitat del deute grec. "El veredicte recent del poble no constitueix un mandat de ruptura, sinó un mandat per continuar i intensificar l'esforç per aconseguir un acord amb un finançament sostenible", recull el document.

El text indica una sèrie de punts bàsics que hauria d'incloure un futur pacte amb les institucions creditores (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional), com ara fomentar el creixement sense mesures que provoquin recessió i promoure reformes que es basin en un criteri fiscal de redistribució justa. A més, demanen un "programa de creixement potent que serveixi per reduir la desocupació i que promocioni l'activitat de les empreses". Els líders dels principals partits polítics grecs també han demanat que es restauri la liquiditat dels bancs del país.

Anar al contingut