Barcelona

Els primers documents de particulars procedents de Salamanca ja són a Catalunya

Aquest dimarts han arribat a Catalunya els primers documents de particulars provinents de l'Arxiu de Salamanca. Es tracta d'un centenar de llibres, la majoria dels quals vénen de la biblioteca particular d'Antoni Rovira i Virgili però també d'entitats com l'Ateneu de Barcelona. És la primera remesa dels més de dos milions de "papers" de particulars que encara estan pendents de retornar. La partida ha arribat a l'Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, després que se n'ha fet una còpia digitalitzada, que ha quedat a Salamanca. També se'n quedarà una a Sant Cugat.

Actualitzat
La segona fase del retorn dels "papers de Salamanca", la dels documents de privats sostrets a les institucions catalanes i als ciutadans durant la Guerra Civil, ha començat aquest dimarts. Ha estat un procés més complex que el de la primera fase, el 2006, quan van tornar a Catalunya els de les institucions: 700 lligalls de documents de la Generalitat. Aquesta vegada, una comissió mixta ha hagut de validar la identificació de cadascun dels escrits. Encara quedarà, però, per retornar tota la documentació que es va confiscar als partits polítics.

Els llibres ja han arribat a l'Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, on els ha presentat el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras. El conseller ha estat acompanyat pel secretari de Cultura, Eduard Voltas; el director general del Patrimoni Cultural, Josep Maria Carreté; el director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Maria Sans Travé, i el subdirector general d'Arxius, Ramon Alberch.

Es tracta de 120 llibres d'intel·lectuals catalans com Antoni Rovira i Virgili, Antoni Xirau Palau, Lluís Nicolau d'Olwer, Pau Romeva i Ferrer, Miquel Guinart i Castellà i Josep Puig i Elias. També hi ha documents d'entitats com l'Ateneu de Barcelona, la Societat Naturista de Barcelona i el periòdic "La Humanitat".

Tresserras ha afirmat que els documents tenen un "valor simbòlic" perquè contenen dedicatòries i anotacions manuals que permetran estudiar els vincles entre els diferents intel·lectuals catalans, entre els quals hi ha Pompeu Fabra, Pi i Sunyer i Ventura Gassol. El conseller ha destacat que "s'està complint la llei", i que un cop s'hagi completat el procés de digitalització, les famílies propietàries dels "papers" els podran reclamar o cedir a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Quan ja s'hagin tornat tots els documents dels particulars, es donarà per tancada la segona fase de devolució dels polèmics "papers". Encara, quedarà, però, per retornar tota la documentació que es va confiscar als partits polítics.

Salamanca, amb les mans al cap

La Junta de Castella i Lleó no se'n sap avenir i ha insistit que "trencar" la unitat de l'Arxiu de Salamanca és un "error". L'Ajuntament de Salamanca, de la seva banda, ha carregat contra el govern espanyol, i l'ha acusat d'haver actuat una altra vegada amb "obscurantisme i opacitat". El portaveu del consistori, Fernando Rodríguez, ha criticat la "manca de respecte" del govern del PSOE perquè, segons assegura, no va comunicar aquest nou trasllat de documents ni a l'Ajuntament ni a la Junta. Per Rodríguez, aquesta nova acció "ratifica l'espoliació i la ruptura de l'Arxiu", que va començar el 2006.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut