Madrid

Els preus pugen un 1,1% a l'abril però la taxa interanual baixa tres dècimes

Els preus han pujat un 1% a Catalunya a l'abril respecte al mes anterior, i un 1,1% al conjunt de l'Estat, segons les dades de l'Institut d'Estadística. És un increment important, però inferior al del mateix mes dels últims quatre anys. I és per això que la inflació interanual, la de l'últim any, ha trencat la tendència alcista i ha baixat per primer cop en set mesos. S'ha situat al conjunt de l'Estat en el 4,2%, 3 dècimes menys que al març, i a Catalunya, per primer cop des del setembre del 2001 la taxa és inferior a la mitjana espanyola, s'ha situat en el 4,1%.

Actualitzat

L'índex de preus al consum ha experimentat un augment de l'1,1% el mes d'abril respecte al març, però la taxa interanual ha baixat tres dècimes, fins al 4,2%, i registra el seu primer descens en set mesos. Així doncs, l'IPC torna als nivells en què es trobava el desembre de l'any passat, després d'haver escalat fins al 4,5% al març.

A Catalunya els preus han pujat el mes d'abril passat un 1,0%, amb la qual cosa la inflació s'ha enfilat des del començament d'any un 1,3%. La taxa d'inflació anual ha quedat en el 4,1%. Les comarques de Girona són les més inflacionistes, amb un augment de l'IPC d'un 1,1%; Barcelona i Lleida s'han mantingut en la mitjana de l'1,0%, i Tarragona ha registrat l'increment més baix, amb un 0,8%.

Tot i això, segons les dades fetes públiques per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), per sisè mes consecutiu, la inflació s'ha mantingut per sobre del 4%, lluny de l'objectiu per al conjunt de l'any (2%). La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, s'ha situat en el 3,1% a l'abril, tres dècimes menys que al març.

L'augment dels preus aquest mes d'abril ha estat conseqüència, principalment, de l'encariment del grup corresponent a la roba i el calçat, que s'han apujat un 9,3% a l'Estat i un 10% a Catalunya a causa de l'arribada de la temporada de primavera-estiu. El segueixen, de lluny, el grup de l'habitatge, que s'ha apujat un 0,9% a l'Estat a causa de l'encariment del gas. A Catalunya, l'alça d'un 0,7% del parament i d'un 0,6% del transport segueixen la de la roba i el calçat.

Per part seva, l'indicador de preus al consum harmonitzat ha arribat a l'abril al 4,2% interanual, quatre dècimes menys que al març.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut