Un home posa gasolina al seu cotxe.
El preu del producte en aquestes benzineres pot trobar-se entre 5 i 10 cèntims el litre més barat.
Madrid

Els preus de la gasolina i de gasoil marquen un nou màxim històric

El litre de gasolina 95 ha trencat la barrera dels 1,54 euros i el gasoil ha arribat als 1,42 euros. L'increment s'explica per la pujada del preu del petroli als mercats internacionals i la baixada de la cotització de l'euro. Cal recordar que l'augment de l'IVA a partir de setembre també repercutirà en una altra pujada del preu dels carburants.

RedaccióActualitzat
Els preus de la gasolina i el gasoil continuen la seva escalada imparable. Aquesta setmana el litre de gasolina 95 ha trencat la barrera dels 1,54 euros, un 12% més que al juliol. El gasoil ha arribat als 1,42 euros, un 8,5% més que el mes passat. La causa és la pujada del preu del petroli i la baixada de la cotització de l'euro. Cal recordar que l'augment de l'IVA a partir d'aquest primer de setembre també repercutirà en una nova pujada del preu dels carburants.

Aquest increment dels preus coincideix amb les vacances, una època de molts desplaçaments. Omplir un dipòsit de 55 litres de gasolina d'un vehicle mitjà costa 9 euros més des de començaments de l'estiu. En el cas del gasoil, és vuit euros més car. Si es té en compte aquesta nova pujada, des de començament d'any, el litre de gasolina s'ha encarit més d'un 16%, mentre que el gasoil ho ha fet un 10,5%.

Davant d'aquesta espiral alcista del preu dels combustibles, alguns governs, com el francès, ja han anunciat que prendran mesures per contenir-la. El primer ministre francès, Jean-Marc Ayrault, va avançar una rebaixa, "modesta" i "provisional" dels impostos sobre els carburants per aconseguir abaixar el preu dels combustibles. Ara bé, el preu dels carburants continua sent a Espanya inferior a la mitjana europea: la gasolina arriba als 1,69 euros per litre a la UE i els 1,72 euros a l'Eurozona. En el cas del gasoil, el preu és d'1,54 euros per litre a la UE i d'1,52 euros a l'Eurozona.
Anar al contingut