Una parada de fruita en un mercat
Una parada de fruita en un mercat
Madrid

Els preus cauen un 0,2% des del setembre de l'any passat

La inflació interanual suma tres mesos consecutius en negatiu

RedaccióActualitzat

La inflació interanual continua sent negativa, des de ja fa tres mesos consecutius. Segons l'indicador avançat de l'Institut d'Estadística, els preus han caigut un 0,2% des del setembre de l'any passat. A l'agost, aquesta taxa era 3 dècimes més baixa, quan la caiguda va ser del 0,5%, la més gran des de l'octubre del 2009.

Aquesta menor baixada de l'IPC es deu principalment a l'estabilitat dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques i a l'encariment de l'electricitat.

Tot i això aquest és el tercer més consecutiu amb la inflació interanual en negatiu. Malgrat tot, el govern ha descartat que l'economia es trobi en deflació. L'últim mes en què els preus van registrar una taxa més habitual per a l'economia espanyola va ser el d'agost de 2013, quan l'IPC es va situar en el 1,5%. A partir d'aquí, en part per l'"efecte esglaó "de la pujada de l'IVA aplicada el 2012, l'IPC va donar una important davallada.

En taxa mensual (setembre sobre agost), els preus van pujar un 0,1%, en contrast amb el descens del 0,2% registrat un any abans. Per la seva banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH ) es va situar al setembre en el -0,3%, dues dècimes per sobre de la taxa anual registrada a l'agost ( -0,5%). En taxa mensual, l'IPCH va avançar un 1% en el novè mes de l'any.

La dada definitiva es confirmarà a mitjans d'octubre quan també es farà pública la xifra catalana.

Anar al contingut