Madrid

Els preus baixen el 0,1% a l'octubre, la primera caiguda interanual des del 2009

Tant a Catalunya com al conjunt de l'estat s'ha registrat la mateixa xifra. Segons l'INE, el grup que més ha influït en el descens interanual han estat els aliments i les begudes no alcohòliques, que han baixat més d'un punt, fins a l'1,6%, i l'ensenyament, que s'ha situat en el 2%, vuit punts menys, pel menor augment de les taxes universitàries respecte a l'any passat.

RedaccióActualitzat

La inflació de l'últim any s'ha situat a Catalunya en el 0,1%, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es tracta de la mateixa xifra que s'ha registrat a l'octubre al conjunt de l'estat. L'Índex de Preus de Consum s'ha situat quatre dècimes per sota de la taxa anual registrada al setembre, un 0,3%, i marca la primera caiguda interanual des de l'octubre del 2009, quan va caure el 0,7%.

Segons l'INE, els grups que més ha influït en el descens interanual han estat els aliments i les begudes no alcohòliques, que ha baixat més d'un punt, fins a l'1,6%, i l'ensenyament, que s'ha situat en el 2%, vuit punts menys, pel menor augment de les taxes universitàries respecte a l'any passat.

Amb aquesta caiguda, l'IPC interanual encadena quatre mesos consecutius de descensos al conjunt de l'Estat. Des del juny passat, quan van començar a caure els preus, l'IPC s'ha reduït més de dos punts, amb un fort descens el setembre (1,2 punts) per l'efecte de la pujada de l'IVA l'any passat. També han retallat la seva taxa interanual els grups d'altres béns i serveis, oci i cultura i comunicacions.

La taxa anual de l'IPC ha caigut en totes les comunitats autònomes. Els descensos més grans, a banda de Catalunya, han estat a Astúries i a les illes Balears, on també ha caigut un 0,1%.

Pel que fa a la taxa mensual, els preus van tenir un repunt del 0,5% a l'octubre respecte al setembre a Catalunya i del 0,4% a Espanya. Per la seva banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat es va situar a l'octubre en el 0% en taxa interanual, cinc dècimes per sota que el setembre, mentre que la inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni el dels aliments no elaborats, va caure sis dècimes, fins el 0,2%.

Aquestes dades obren la porta a una possible deflació de l'economia espanyola. No obstant, el govern espanyol considera que aquesta taxa és puntual, i per tant no s'hauria de parlar de deflació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut