Barcelona

Els pressupostos del 2014 no preveuen més retallades, però no recuperaran les que ja s'han fet

El govern compta de tenir els pressupostos per al 2014 enllestits a finals d'octubre i aprovats a principis d'any. El conseller Mas-Colell s'ha proposat mantenir el capítol de despeses intacte: no hi hauria més retallades, però tampoc s'hi farà marxa enrere.

RedaccióActualitzat
La conselleria d'Andreu Mas-Colell treballa per quadrar els números sense haver de preveure més retallades, donant protagonisme al capítol de la recaptació, desplegant tots els impostos aprovats i renovats, i exigint a Madrid el deute acumulat.

Prioritzar els ingressos és la norma que s'ha marcat el conseller Mas-Colell de cara a elaborar els pressupostos de l'any que ve. S'ha proposat, doncs, que el capítol de despeses es mantingui intacte. O sigui que, en principi, no hi haurà més retallades extres, però tampoc es recuperarà el que fins ara s'ha reduït o suprimit, com per exemple la paga extra als funcionaris.

De l'últim Consell de Política Fiscal en va sortir l'objectiu de l'1,58% per a aquest any, que obligarà a ajustar uns 2.000 milions d'euros el 2013. Un ajust excessiu per a Mas-Colell, que sempre ha reclamat més marge a Madrid.

El ministeri, però, no ha cedit per a aquest any, ni per al vinent, amb un objectiu de l'1% per a les comunitats. Això obligarà a ajustar pel cap baix 1.200 milions d'euros, que en seran més, perquè l'escenari d'interessos del deute i de pagaments diferits obligarà el conseller a quadrar per altres bandes.

D'on sortiran els diners?

I d'on sortiran aquests diners, si no es vol retallar més? D'una banda, el 2014 serà l'any en què tota la bateria de nous impostos i l'actualització de tributs --que van pactar CiU i Esquerra en l'acord de legislatura-- donaran els seus fruits plenament.

És el cas de la nova reforma de successions, els retocs a transmissions patrimonials i també a l'impost de patrimoni, o el gravamen a les nuclears i a les grans superfícies, la taxa sobre els pisos buits, l'eurovinyeta o l'impost sobre les begudes amb excés de sucre.

Però Mas-Colell també té una llista per a Montoro, a qui reclamarà els deutes acumulats per la disposició addicional tercera de l'Estatut, que no retalli els 500 milions d'euros anunciats en les transferències derivades del finançament i que compensi la prohibició d'aplicar l'impost sobre dipòsits bancaris.

Alhora, també confia que el nou model de finançament, que hauria d'entrar en vigor el 2014, aporti més recursos a Catalunya. De tot plegat, de moment, no n'hi ha xifres concretes, però alguns càlculs situen entre 1.500 i 2.000 milions d'euros els que podrien entrar de més a les arques públiques l'any que ve. Unes previsions potser un xic optimistes, que caldrà concretar en el paper dels pressupostos.
Anar al contingut