Manifestants amb pancartes demanant el reagrupament dels presos d'ETA a presons basques en una imatge d'arxiu (Reuters)
Manifestants amb pancartes demanant el reagrupament dels presos d'ETA a presons basques en una imatge d'arxiu (Reuters)
Vitòria

Els presos d'ETA demanen per via judicial el seu trasllat al País Basc

És la primera vegada que els presos utilitzen el procediment judicial per acabar amb la dispersió penitenciària

RedaccióActualitzat

Per primera vegada, els presos d'ETA utilitzaran la via judicial per sol·licitar el seu trasllat a presons pròximes a Euskadi i Navarra.
A més, els reclusos tenen previst plantejar la fi de la dispersió penitenciària de manera individual. De moment, 50 dels 500 interns etarres dispersats per Espanya i França enviaran un escrit al jutge de vigilància penitenciària de l'Audiència Nacional denunciant la vulneració dels seus drets i sol·licitant el seu trasllat a centres que estiguin a prop d'Euskadi.

El portaveu del govern basc, Josu Erkoreka, aprova aquesta iniciativa dels presos: "Seria el compliment d'una promesa que van formular ja fa molts mesos. En aquest sentit crec que seria un pas positiu, un pas endavant en la línia d'allò a què el PP es va comprometre fa temps."

Als últims mesos, els reclusos etarres ja van plantejar aquesta possibilitat als directors dels centres penitenciaris on compleixen condemna. Van ser unes peticions que van ser rebutjades. Per aquesta raó, els presos activen per primer cop la via judicial.

 

Anar al contingut