Montilla atén la premsa al Senat en una imatge d'arxiu
El president Montilla compareixerà dilluns al Senat per defensar la renovació del Tribunal Constitucional.
Madrid

Els presidents autonòmics "plantaran" Montilla en la seva compareixença al Senat

Gairebé tots els presidents autonòmics "plantaran" dilluns que ve el president de la Generalitat, José Montilla, en la seva compareixença davant la Comissió General de Comunitats Autònomes del Senat, a la qual només han confirmat la seva assistència els d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, i les Balears, Francesc Antich. Per part del govern espanyol, la representació anirà a càrrec del ministre de Política Territorial, Manuel Chaves. Montilla va demanar assistir a la cambra alta per exigir la renovació dels quatre magistrats del Tribunal Constitucional, el mandat dels quals va caducar fa més de dos anys.

Actualitzat
L'objectiu del president català és exigir al Senat que reprengui la renovació dels magistrats -entre els quals hi ha la presidenta del Tribunal, María Emilia Casas-, sobretot després dels intents fallits per tirar endavant una sentència sobre l'Estatut.

Tot i la rellevància del tema, els presidents autonòmics no han secundat la convocatòria i únicament els socialistes Vara i Antich han confirmat que participaran en la reunió. La resta ha optat per enviar en el seu lloc algun conseller de l'executiu regional.

Per part del PP, la direcció del partit ha assegurat que no donaria cap instrucció als seus "barons" regionals sobre la compareixença de Montilla i que deixaria a cada un triar lliurement la seva participació. Finalment, cap d'ells anirà a la cambra alta per debatre amb el president català.

Per part de la Xunta de Galícia la representació anirà a càrrec del "conselleiro" de Presidència, Alfonso Rueda, mentre que del País Valencià assistirà la portaveu del Consell, Paula Sánchez de León, i de Castella i Lleó el conseller d'Interior, Alfonso Fernández Mañueco. La Comunitat de Madrid estarà representada pel seu conseller de Presidència, Justícia i Interior, Francisco Granados.

Des de les comunitats socialistes, el "lehendakari", Patxi López, ja ha avisat que no té previst participar en la trobada, mentre que des de Castella-la Manxa encara no han tancat l'agenda del seu president, José María Barreda. La resta estaran també representades pels seus consellers. Per l'Aragó hi assistirà el conseller de la Presidència, Javier Velasco, i per Andalusia la consellera de Presidència, Mar Moreno. Per part d'Astúries hi assistirà la consellera de Presidència, Justícia i Igualtat, María José Ramos, encara que fonts parlamentàries han assegurat que el president del Principat, Vicente Álvarez Areces, no descarta incorporar-s'hi un cop iniciada la sessió.

Tampoc els presidents de Navarra, Miguel Sanz, ni de les Canàries, Paulino Rivero, preveuen anar a la convocatòria, igual que els de les dues ciutats autònomes. Per part de Ceuta la representació anirà a càrrec de la seva portaveu i consellera de Medi Ambient, Yolanda Bel, mentre que Melilla estarà representada pel seu vicepresident segon, Abdelmalik el-Barkani Abdelkader.

El reglament de la Cambra també atorga al govern la possibilitat d'estar presentat a la Comissió. Segons han informat fonts del Ministeri de Política Territorial, en aquest cas serà Manuel Chaves qui vagi a la compareixença de Montilla en nom de l'executiu. El ministre tindrà l'oportunitat de participar en qualsevol moment que ho consideri oportú per reiterar la posició del govern espanyol sobre la renovació dels magistrats del TC que reclamarà el president català.
Anar al contingut