Pristina

Els possibles escenaris

La declaració unilateral d'independència de Kosovo desperta una sèrie d'incògnites que tenen a veure amb com es desenvoluparà el futur del nou estat, sobretot en tot allò que té a veure amb la integració de la minoria sèrbia en les noves institucions. Davant de tot plegat, s'obren diferents escenaris:

Actualitzat

Els 60.000 serbis que viuen a la ciutat de Mitrovica, dividida en dos entre les comunitats sèrbia i albanesa, consideren l'enclavament la seva plaça forta des que van perdre la guerra, l'any 1999, i és tota una incògnita veure com es pot desenvolupar la situació en un futur pròxim. Una de les opcions que es preveuen és que els serbis de Kosovo proclamin la seva independència del nou estat i s'uneixin unilateralment a Sèrbia.

Una de les possibilitats més temudes és que es produeixi una nova onada de violència, com la que l'any 2004 va acabar amb la mort d'una vintena de persones, entre serbis i albanesos, a Mitrovica. Qualsevol petita provocació pot provocar que es desfermin episodis violents malgrat la presència de les forces internacionals encarregades de garantir l'estabilitat a la regió.

Els 100.000 serbis que aproximadament viuen encara a Kosovo podrien provocar una nova onada migratòria com la que es va produir l'any 1999. Aleshores, uns 250.000 serbis de Kosovo van tornar a Sèrbia. D'aquests, la immensa majoria no ha tornat. Molts d'altres van marxar de les poblacions més importants de Kosovo a les zones rurals.

Els enclavaments serbis a Kosovo podrien derivar en el futur en una espècie de miniprotectorat amb una presència més important de les foces de l'OTAN -KFOR- i un estatut especial a la regió, que els oferiria condicions diferents de les de la resta de Kosovo però no seria "de facto" una annexió a Sèrbia.

Pel que fa al futur polític de Kosovo, no és cap secret que molts dels seus ciutadans estarien a favor d'una futura unió amb Albània, una opció que es podria acabar produint en un futur no gaire llunyà.

Anar al contingut