El president del Consell Europeu, Donald Tusk
El president del Consell Europeu, Donald Tusk

Tusk diu que "no ha canviat res" i demana Espanya que eviti "la raó de la força"

Reaccions de polítics de diversos països a la declaració

RedaccióActualitzat

Alguns polítics europeus ja han reaccionat a la declaració d'independència del Parlament. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha dit: "Per la UE no ha canviat res. Espanya segueix sent el nostre interlocutor. Espero que el govern espanyol afavoreixi la força dels arguments i no l'argument de la força".

El president Puigdemont ja ha respost a Tusk dient que Catalunya sempre ha afavorit la força dels arguments.

El primer ministre belga, Charles Michel, ha assenyalat que una crisi política només es pot resoldre a través del diàleg i ha fet una crida per una solució pacífica amb respecte per l'ordre nacional i internacional.

També ha rebut la resposta del president Puigdemont, que li ha dit que el diàleg ha estat i serà sempre "la nostra elecció per resoldre situacions polítiques i assolir solucions pacífiques".

El corresponsal de TV3 a Washington, Xesco Reverter, ha tuitejat i traduït la resposta oficial dels Estats Units.

També ha expressat el no reconeixement de Catalunya Steffen Seibert, portaveu de la cancellera alemanya, Angela Merkel.

En el mateix sentit, el ministre d'Afers Exteriors d'Ucraïna, Pavlo Klimkin, ha manifestat el suport del seu país a la sobirania i a la integritat territorial d'Espanya dintre de les fronteres reconegudes internacionalment.

La presidenta d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha expressat el seu respecte al poble de Catalunya per determinar el seu propi futur.

La corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units, Geni Lozano, ha tuitejat les primeres reaccions de les Nacions Unides. Encoratgen les parts a buscar solucions pacífiques i reiteren que per ells segueix sent un afer intern.

El lapó Mikko Kärnä, diputat al Parlament de Finlàndia, ha felicitat la nova república i ha afirmat que la setmana vinent sotmetrà a la seva cambra una moció per reconèixer-la.

Matt Carthy, eurodiputat irlandès del Sinn Féin, desitja bona sort i un camí pacífic, i demana que tot Europa doni suport a aquest rumb democràtic.

Un altre membre del Parlament Europeu, l'alemanya Ska Keller, membre dels Verds, ha expressat decepció pel que considera un dia trist per a Europa després de l'oportunitat que, segons ella, es va perdre ahir.

Hi coincideix el diputat verd al Bundestag Cem Özdemir, per qui la DUI és irresponsable i, després de denunciar que s'han comès errors a totes dues bandes, es declara "molt amoïnat".

Pel líder antieuropeista britànic Nigel Farage, "Espanya ha empès Catalunya massa lluny".

En un tuit posterior, Farage ha dit que la situació a Catalunya és el pitjor malson del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker

Precisament, Juncker ha manifestat, segons l'agència Efe, que "és un procés a l'estat espanyol" i respecta "totes les decisions que prengui el govern". Les declaracions les ha fet durant una visita a la base aeroespacial europea de Kourou, a la Guaiana Francesa.

Fora d'Europa, l'antic líder del Partit Quebequès, Pierre Karl Péladeau, ha desitjat que la pau i la serenor siguin les paraules clau i l'actitud d'espanyols i catalans.

I tornant al continent, l'exprimer ministre francès, el català Manuel Valls, ha declarat: "No podem acceptar el cop de força dels independentistes catalans", i que, per Europa, Espanya i Catalunya, estan amb el govern espanyol.

En tuits en grec, anglès, espanyol i català, l'eurodiputat grec de Syriza Dimitros Papadimoulis ha manifestat que la declaració d'independència facilita l'absolutisme de Rajoy.

 

 

ARXIVAT A:
IndependènciaProcés català
Anar al contingut