Texas

Els plors i la desesperació dels nens migrants separats dels pares als EUA

Difonen una gravació dels menors plorant desconsolats en un centre de detenció fronterer

RedaccióActualitzat

Primer van ser les imatges i, ara, els àudios. Després de les colpidores fotografies de nens i joves en gàbies als Estats Units, ara s'ha difós una gravació de so, enregistrada clandestinament en un centre de detenció fronterer, que posa veu a la desesperació d'aquests infants obligats a separar-se de les seves famílies.

Els nens ploren i demanen repetidament per la seva mare, pare o tia. Un agent de fronteres comenta, en to irònic, que tenen "una orquestra". L'enregistrament l'ha publicat la plataforma de periodisme d'investigació Pro Publica.


Una nena, de 6 anys i del Salvador, reclama que truquin a la seva tia i fa saber que se sap de memòria el telèfon. Un agent hispanoparlant delega la trucada en un representant consolar i, més endavant, la nena explica, més asserenada:

"La meva mare diu que aniré amb la meva tia i que ella em vindrà a buscar tan aviat com pugui".

Quan els migrants detinguts per voler entrar il·legalment als EUA van amb menors, els nens i joves els separen dels pares i els envien a naus, magatzems o tendes, espais reconvertits en centres de detenció fronterers, a l'espera que algú els reclami.

 

Entre mitjans d'abril i finals de maig, prop de 2.000 nens i adolescents s'han trobat en aquesta situació. Segons Pro Publica, més de 100 dels menors tenen menys de 4 anys.

Indignació contra Trump, que es defensa

Aquests casos han commocionat la societat nord-americana. Hi ha hagut crítiques a la mà dura de Donald Trump, no només dels demòcrates, sinó també dins del mateix Partit Republicà, per part de veus com l'ex-primera dama Laura Bush, que l'ha qualificat de "cruel" i "immoral".

Les Nacions Unides han considerat "inadmissible" aquesta política, mentre que l'Acadèmia Americana de Pediatria ha alertat d'un "dany irreparable" en les criatures.

"Cruel i inhumana" són els adjectius que ha triat el govern de Mèxic per carregar contra aquesta política, com ha afirmat el responsable de Relacions Exteriors, Luis Videgaray:

"El govern mexicà no promou la migració il·legal. Tanmateix, per convicció i per obligació constitucional i legal, no podrem restar indiferents davant una situació inhumana i cruel."

Mèxic assegura que els casos de menors mexicans separats són pocs. Guatemala n'ha comptat almenys 465, i ha demanat a les famílies que no s'exposin a intentar creuar la frontera.

 

El president nord-americà, però, ha insistit a defensar la política de "tolerància zero" com una mesura eficaç per combatre la immigració clandestina:

"No vull separar els nens dels seus pares. Però quan processes els pares per entrar il·legalment -com ha de ser-, has de treure'ls els fills."

Trump no s'ha estat de definir com a criminals els indocumentats que entren al país:

"Hem de permetre que aquesta gent entri al nostre país? Jo no. Els farem fora a milers."

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump MigracionsMenors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut