Barcelona

Els periodistes reclamen respecte i protecció i cap ingerència dels poders públics

El gruix de representació professional, acadèmica i institucional del periodisme català presenta un manifest que rebutja les coaccions i els atacs de les últimes setmanes

RedaccióActualitzat

El conflicte polític que viu Catalunya està comportant cada vegada més dificultats, impediments i obstacles per l'exercici de la professió periodística. Per això el Col·legi de Periodistes ha impulsat un manifest per rebutjar els atacs rebuts les últimes setmanes.

El manifest, que s'ha presentat aquest dilluns a la tarda, es titula "Prou pressions i agressions als professionals de la informació". En una primera part fa una crida a la ciutadania, als mateixos professionals i mitjans de comunicació i a les autoritats públiques respectivament a respectar la feina, a exercir-la amb responsabilitat i a garantir-la i protegir-la:

"La professió periodística ha patit darrerament episodis de coaccions i agressions verbals i físiques que han estat denunciades àmpliament pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i pel sector de la professió com a intolerables en qualsevol de les circumstàncies. Mereixen una condemna rotunda per part del col·lectiu que formem aquesta professió."

La segona part rebutja les pressions als periodistes des dels poders públics, i reclama "més respecte i cap ingerència":

"Els professionals del periodisme rebutgem, i considerem del tot inadmissible, que ningú es prengui la llibertat de decidir com hem de fer la nostra feina, i menys que ens marquin les pautes de com s'ha d'informar. Per aquesta raó, com a professionals del periodisme, fem la següent crida: Exigim exercir i preservar un periodisme lliure d'ingerències polítiques, judicials o policials, que atemptin contra la llibertat d'expressió i informació."

El manifest recorda que el dret de la ciutadania a la informació és "un pilar bàsic per a la democràcia" i que la feina periodística és un "servei essencial". El manifest de moment ha rebut el suport del mateix Col·legi de Periodistes, dels consells professionals i comitès d'empresa dels mitjans públics catalans i també d'alguns de privats.

 

També l'han subscrit les facultats de Periodisme i Comunicació de sis universitats catalanes, a més d'entitats com el Grup Barnils, l'Associació de Dones Periodistes ADPC, l'Associació de Comunicacó Pública i el PEN Català, entre altres. També els sindicats CCOO, UGT, SPC, CGT i CSC hi han donat suport.

El Col·legi de Periodistes ja va denunciar la decisió de la Junta Electoral Central que prohibeix als periodistes de TV3 i de Catalunya Ràdio anomenar "consellers empresonats", per exemple, Oriol Junqueras o Joaquim Forn, que són a la presó.

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut