Barcelona

Els periodistes denuncien la precarietat del sector en una concentració

Un centenar de representants del Col·legi de Periodistes i dels sindicats s'han concentrat aquest migdia a Barcelona per defensar els llocs de treball i el dret dels ciutadans a rebre una informació plural i de qualitat. Sota el lema "La nostra precarietat és la teva desinformació", han denunciat que amb la crisi econòmica i els processos de regulació en els mitjans de comunicació s'han perdut a Catalunya 400 llocs de treball i hi ha 1.500 periodistes a l'atur. Els concentrats han llegit un manifest que posteriorment han fet arribar al govern català.

Actualitzat
Els assistents han denunciat que tots els mitjans, inclosos els digitals, han patit aquestes retallades i que se segueixen anunciant ERO i altres mesures que afecten l'ocupació, i que a més hi ha salaris que no són ni tan sols mileuristes.

El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Carles Rius, i representants dels sindicats convocants d'aquesta mobilització han lliurat a la presidència de la Generalitat un document en el qual es denuncien els acomiadaments col·lectius, l'amortització creixent dels llocs de treball i la política de reducció de costos de les empreses.

El document, llegit pel vicepresident de la Comissió de Joves Periodistes del Col·legi, Alberto Gómez, indica que "aquesta reducció de costos posa en perill alguns dels principis irrenunciables de la professió com són buscar la veritat, el contrast de les fonts informatives i l'obtenció de la millor qualitat de la informació possibles".

El text afegeix que "s'estan produint contractacions que ratllen l'abús pretenent crear una nova forma d'exercici professional en la qual el periodista multimèdia pugui servir diversos productes informatius amb el menor cost possible, i que els empresaris i alguns polítics presenten com una mostra de modernitat i alta especialització".

També s'afirma que en el marc de la reivindicació de la dignitat professional cal renunciar a la pràctica de no deixar fer preguntes en les conferències de premsa que es convoquen, degradant aquesta tècnica comunicativa en meres declaracions de cara a la galeria, una pràctica que retalla la llibertat d'expressió i d'informació.

En el document es reclama que es paralitzin els processos de regulació d'ocupació que es pretenen dur a terme sense acords entre l'empresa i els treballadors, i que intervinguin les autoritats laborals en les situacions d'irregularitat que es derivin en casos de precarietat i que condicionin la viabilitat de les empreses.

Insisteix a més que s'estimuli l'aprovació de l'Estatut del Periodista Professional, que es millori la llei de la propietat intel·lectual perquè els professionals puguin percebre el que per dret li toca de la taxa sobre les reproduccions i còpies de textos informatius i que la nova llei general audiovisual garanteixi un model de ràdio, televisió i mitjans digitals i agències de comunicació que siguin autèntics serveis públics de qualitat.
Anar al contingut