Fillon i Hamon
Fillon i Hamon

Els perdedors de les eleccions a França demanen votar Macron per frenar Le Pen

RedaccióActualitzat

Els partits francesos fan una crida al vot per frenar el Front Nacional. Com ja va passar el 2002, la política francesa es conjura per evitar una victòria de Le Pen, llavors el pare, ara la filla.

Els dos principals partits, fins ara, de França, els socialistes i els republicans, han demanat el vot per Emmanuel Macron, d'En Marxa, a la segona volta.

Qui no s'ha pronunciat sobre les seves preferències ha estat, Jean-Luc Mélenchon, que no ha demanat el vot per a cap candidat.

Fillon: "El Front Nacional ens portaria a la desfeta"

El candidat del Partit Republicà, François Fillon, no ha esperat als resultats per certificar la seva derrota. Tres quarts d'hora després que tanquessin els col·legis, Fillon ha comparegut i s'ha autoproclament responsable únic de la desfeta.

El líder d'Els Republicans ha carregat durament contra el Front Nacional. Diu que Le Pen portaria el país a la desfeta si fos presidenta i avisa que "hem de votar contra l'extrema dreta".

Fillon ha demanat als seus partidaris una reflexió per frenar el Front Nacional i, ha afegit, la sortida de França d'Europa.

 

Hamon: "Colpegem tan fort com puguem el Front Nacional"

El candidat del Partit Socialista, Benoît Hamon, ha estat el primer perdedor de la nit electoral a França. Ho ha reconegut ell mateix només 10 minuts després del tancament dels col·legis. Hamon ha comparegut després que els sondejos el situessin cinquè a la primera volta, el deixessin molt lluny dels altres quatre candidats.

 

Hamon ha assumit la derrota i ja ha demanat el vot per Emmanuel Macron per frenar el Front Nacional. El líder dels socialistes ha qualificat Le Pen, sense citar-la, d'"enemiga de la República" i ha demanat un esforç per frenar-la.


Hamon ha parlat de "desfeta moral de l'esquerra" i ha demanat que s'acabi amb la "bogeria autodestructiva que us ha fet oblidar els que han lluitat per l'esquerra". El líder socialista continuarà, de moment, al capdavant del partit.

Mélenchon no es pronuncia

El tercer dels perdedors a sortir en la nit electoral ha estat el candidat de l'esquerra, Jean-Luc Mélenchon. Ha esperat fins a les primeres estimacions de vot, que han confirmat que quedava en quarta posició darrera de Fillon.

Mélenchon no ha demanat el vot per cap candidat. Ha explicat que no es considera perdedor, ha agraït la feina dels seus seguidors i els ha demanat unitat i confiança de cara al futur.

 

Veus de tots els partits i institucions

Representants polítics de les formacions franceses se sumen a la petició de vot per Macron, fins i tot des del govern del país.

Un portaveu de la presidència francesa ha explicat que François Hollande ha trucat a Macron per felicitar-lo. No ha volgut avançar per a qui demanarà el vot, però ha insinuat: "ja us podeu imaginar qui elegirà entre un exministre del seu govern i una representant de l'extrema dreta".

Sí que ho han fet el primer ministre socialista, Bernard Cazeneuve, i el ministre d'Exteriors, Jean-Marc Ayrault:


El principal sindicat del país, la CFDT, també ha demanat el vot per a Macron.

Des de Brussel·les, el president de la Unió Europea, Jean Claude Juncker, ha felicitat Macron i li ha desitjat sort de cara a la segona volta. De fet, Europa ja ha expressat la seva preocupació veient els resultats de Marine Le Pen. 

Protesta a la Bastilla

Poc després de fer-se públics els sondejos de la primera volta, desenes d'estudiants han protestat a la plaça de la Bastilla contra el pas de Le Pen a la segona volta:

El mateix escenari que el 2002

La situació recorda la de l'any 2002, quan Jean-Marie Le Pen, també passar a la segona volta de les eleccions presidencials. Llavors, tots els partits es van unir contra el Front Nacional, que no va aconseguir superar Jacques Chirac a la segona volta:

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut