Madrid

Els partits s'acusen mútuament de no haver evitat noves eleccions

Tant Rajoy com Sánchez es presenten com a únics garants del govern, diuen, que necessita Espanya, i culpen els altres d'haver arribat fins aquí

RedaccióActualitzat

Les consultes del rei amb els líders dels partits han tornat a fracassar i, per tant, Espanya està a punt de repetir eleccions el 26 de juny. S'allarga l'etapa d'interinatge de la política espanyola que va començar amb els comicis del 20 de desembre. Acaba doncs el procés negociador i els partits ja pensen en clau electoral, amb acusacions creuades sobre la impossibilitat d'arribar a una entesa i no haver evitat noves eleccions.

Rajoy assegura que qui vulgui continuar amb "les comèdies d'embolics" que no compti amb el PP

Mariano Rajoy ha defensat la seva estratègia de no moure's i ha reiterat que l'única opció era la gran coalició i que és Sánchez qui no l'ha volgur. En un acte a Alacant ams els portaveus dels grups parlamentaris que ha suposat el primer de la precampanya, ha avançat que els eixos de la proposata seran els mateixos que en l'última campanya.

Rajoy ha assegurat que qui vulgui continuar amb "les comèdies d'embolics" que no compti amb el PP i ha assegurat que "per sort" aquests quatre mesos han servit per "conèixer els protagonistes" de la "nova política".

Sánchez admet que es va equivocar quan va dir "indecent" a Rajoy

Qui més s'ha desgastat en aquest procés és el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que es va sotmetre a una investidura frustrada i que ha constatat que la seva maniobra d'agrupar Ciutadans i Podem i, a més, prescindir dels partits independentistes era una quadratura del cercle impossible. Aquest dimecres, Sánchez ha insistit, en declaracions a la COPE, que el fracàs de les negociacions per formar govern ha demostrat que "ha triomfat l'ala dura de Podem" d'Iglesias i Monedero i que "ha perdut l'ala moderada", que encapçala Errejón. El vot de l'esquerra serà una de les grans batalles de la campanya.

A la mateixa entrevista, el secretari general del PSOE ha admès que "es va equivocar" quan va dir "indecent" a Rajoy al Congrés dels Diputats, i ha apuntat que el discurs polític no es pot basar en "i tu més". "Podria haver utilitzat una altra expressió", ha sentenciat.

Errejón: "Sánchez va tancar la porta"

El PSOE acusa Podem i Podem acusa el PSOE en el fracàs de les converses. Íñigo Errejón ha reconegut, en una entrevista a TVE, que "tot s'hauria pogut fer millor" a l'hora d'intentar formar govern, però ha culpat Sánchez de tancar la porta a un acord. El portaveu de Podem al Congrés ha recriminat al líder socialista la seva negativa a la proposta de Compromís: "Va ser l'enèsima vegada que els socialistes van rebre una mà estesa i van tancar la porta". Errejón creu que això passa perquè "a Sánchez no el deixen pactar" amb ells.

Des de les confluències de Podem, el líder de Compromís, Joan Baldoví, ha fet responsable el PSOE de no haver pogut arribar a un acord "in extremis" per a un govern d'esquerres com el que aquest dimarts va proposar la formació valenciana per evitar la repetició de les eleccions generals. I el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, ha assenyalat que Sánchez hauria pogut ser president del govern "si hagués manat" en el seu partit, que, segons ell, li ha imposat unes línies vermelles. També ha definit Ciutadans de "gos de l'hortolà, que ni rosega l'os ni el deixa rosegar".

Rivera: "No estem disposats a gastar més ni a cansar més els ciutadans"

Ciutadans ha anunciat aquest dimecres que enviarà una carta a la resta de partits on els proposa una reducció del 50% del cost de la campanya electoral. El líder de C's, Albert Rivera, ha assegurat que, segons el seu criteri, "la campanya electoral ha de ser austera" i convertir-se en "un debat obert als ciutadans". "No estem disposats a gastar més ni a cansar més els ciutadans", ha afirmat. Ciutadans vol fer un únic mailing electoral que permetria estalviar 25 milions d'euros a les arques de l'Estat. Rivera ha dit que "l'única sortida a aquests bloqueig institucional que vivim és pactar, negociar i cedir."

A partir d'ara, doncs, s'obre un compte enrere que culminarà el 26 de juny amb la repetició de les eleccions, si no hi ha un tomb que ningú espera. La campanya electoral començaria el 10 de juny i acabaria el dia de Sant Joan.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut