Madrid

Els partits polítics de l'oposició carreguen contra el pla d'austeritat anunciat per Zapatero

Les retallades aprovades pel govern de Jose Luis Rodríguez Zapatero per mirar de fer front a la crisi econòmica del país han aixecat molta polseguera entre els partits de l'oposició. El líder del Partit Popular, Mariano Rajoy, ha anunciat que votarà en contra del pla d'austeritat perquè considera inadmissible que siguin els ciutadans els que hagin de pagar els errors del govern. Artur Mas, per la seva banda, creu que la retallada hipotecarà la recuperació del país, mentre que Joan Puigcercòs ha assegurat que l'executiu de Zapatero fa aigües per tot arreu.

Actualitzat
Continuen les reaccions polítiques contra el pla d'austeritat del president espanyol, Jose Luis Rodríguez Zapatero, aprovat aquest divendres al matí pel Consell de Ministres.
 
El líder del Partit Popular, Mariano Rajoy, ha anunciat que votarà en contra del pla perquè considera inadmissibles que siguin els ciutadans els que hagin de pagar els errors del govern. Segons Rajoy, "el dèficit no es reduirà atacant els seus ciutadans més febles, com els pensionistes", sinó amb mesures realment efectives. En aquest sentit, el líder del PP proposa, entre altres coses, "donar la possibilitat a les comunitats autònomes que ho vulguin de privatitzar les televisions públiques" per frenar les despeses de l'Estat.

Per la seva banda, Convergència i Unió també ha criticat les mesures de Zapatero perquè considera que no serviran per solucionar els problemes econòmics de l'Estat. El líder de CiU, Artur Mas s'ha mostrat convençut que la retallada és un error que hipotecarà la recuperació del país. Segons Mas, l'anunci de l'apujada dels impostos dels més rics és només una cortina de fum per amagar aquestes mesures, i ha criticat que Montilla vagi a remolc de Zapatero, i que aquest vagi a remolc de Merkel, Sarkozy i Obama.

Des d'Esquerra Republicana de Catalunya, Joan Puigcercós ha assegurat que el govern de Zapatero "fa aigües per tot arreu" i que "seguiran pagant els mateixos de sempre". En aquest sentit, Puigcercós ha reivindicat la importància de la llei de la dependència perquè és una "conquesta a la qual no es pot renunciar" i ha defensat la importància de mantenir les inversions destinades al "desdoblament de l'A-7 i del corredor ferroviari del Mediterrani".

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, s'ha mostrat convençut que els seus socis del govern tripartit, PSC i ERC, no defensaran les mesures proposades pel president Zapatero, que ha qualificat d'"inacceptables i injustes". Herrera ha assegurat que espera una "resposta positiva d'un govern progressista i de coalició" contra un decret "desproporcionadament injust".
Anar al contingut