El president de la Generalitat, Artur Mas, amb el nét de Francesc Macià, Antoni Peyrí. (Foto: ACN)
El president de la Generalitat, Artur Mas, amb el nét de Francesc Macià, Antoni Peyrí. (Foto: ACN)
Barcelona

Els partits i institucions homenatgen Francesc Macià, mort el dia de Nadal del 1933

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat mantenir vius els ideals per "posar al dia els drets que havíem tingut". Mas ha parafrasejat Macià recordant que ell deia que "som ciutadans d'un poble que ha estat lliure i que ho vol tornar a ser". Esquerra Republicana ha fet una crida al respecte a la voluntat dels catalans en la tradicional ofrena a la tomba del president Macià.

RedaccióActualitzat
Francesc Macià i Llussà va morir el dia de Nadal de l'any 1933. D'això, en fa ara 79 anys, i l'efemèride s'ha convertit en tot un símbol de les institucions i partits catalans. L'homenatge a qui va ser el primer president de la Generalitat republicana es visualitza, cada matí de Nadal des que es va restaurar la Generalitat, amb les tradicionals ofrenes a la tomba del president, al cementiri de Montjuïc de Barcelona.

El calendari ha volgut que la commemoració dels 79 anys de la mort del president Macià hagi esdevingut l'endemà mateix que prengués possessió del càrrec el 129è president de la Generalitat de Catalunya. La coincidència ha servit al president Artur Mas per reconèixer la història de Catalunya i la seva persistència perquè "malgrat tot, sóc el 129è president d'una institució interrompuda durant moltes dècades".

Per Mas, aquest mèrit és atribuïble a tots els que "en altres èpoques van ajudar a mantenir vius i plens els ideals de progrés i llibertat" i entre aquests ha destacat Francesc Macià, de qui el president ha aplaudit la seva capacitat per saber combinar el fet d'enfrontar-se a la realitat i, al mateix temps, mantenir els ideals. En aquest sentit, Mas ha fet un símil meteorològic en un dia en què la boira persisteix al litoral català: "Si a Catalunya hi ha una mica de boira, sabem que escaparà si sabem mirar l'horitzó; que vol dir no perdre els ideals".

Uns ideals que Macià va defensar fins en la proclamació de la república el 14 d'abril del 1931, amb aquestes paraules: "Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com estat integrant de la Federació Ibèrica". I d'anhels també n'ha parlat Artur Mas aquest dimarts per assegurar: "Anhelem posar al dia els drets que havíem tingut. Volem ser el país de sempre i plenament modern". Mas ha reblat: "Macià deia que som ciutadans d'un poble que ha estat lliure i ho vol tornar a ser" i ha recordat que "els drets dels pobles no prescriuen mai".

A banda del discurs oficial, Mas també ha atès els mitjans per parlar del futur govern, del que ha dit que dedicarà els principals esforços a lluitar contra la pobresa, l'atur i la crisi, però combinat , amb els anhels de llibertat de Catalunya. També per dir-hi la seva sobre el discurs de Nadal del rei en el que el monarca va demanar "integrar el que és comú per sumar forces, no per dividir-les" al discurs de Nadal. En aquest sentit el president de la Generalitat ha afirmat que també ell vol sumar forces si és dins d'una Europa sense l'esquema dels Estats tradicionals, i que això no implica divisió, sinó unitat. Artur Mas ha comentat que no va seguir en directe el missatge nadalenc del Rei perquè tenia "un treball prioritari": pensar durant tota la tarda de dilluns en la composició del seu nou Govern, que presentarà dijous.

Abans que el president català, els primers a passar pel cementiri de Montjuïc han estat els representants d'Esquerra, encapçalats pel seu president, Oriol Junqueras, que just després de l'ofrena han entonat "El cant dels Segadors". En les seves declaracions, Junqueras ha defensat, un cop més, que Catalunya sigui un estat, i també ha fet referència al discurs de Nadal del rei Joan Carles: "Em sembla que la posició d'Esquerra Republicana és molt clara. Esquerra Republicana, el que defensa és la democràcia, la llibertat dels ciutadans, els drets dels ciutadans a assolir allò que volen, i ERC està compromesa amb la democràcia i amb els ciutadans de Catalunya. El que opinin els altres i el que facin els altres és responsabilitat dels altres. La responsabilitat d'ERC és defensar la democràcia i els drets dels ciutadans de Catalunya".


Després de l'ofrena del govern ha estat el torn de la nova Mesa del Parlament, amb la presidenta Núria de Gispert al capdavant. Han acompanyat de Gispert, el vicepresident segon, Lluís Corominas, i els quatre secretaris, Miquel Iceta, Pere Calbó, Josep Rull i David Companyon. La presidenta ha destacat la importància de la figura de Macià, un president "que va gaudir de la simpatia de tots els catalans i les catalanes", el seu valor com a referent en el moment actual i la importància de recordar-lo.

De Gispert també s'ha referit, a preguntes dels periodistes, al discurs de Nadal del Rei Joan Carles I. Ha explicat que comparteix les "al·lusions a l'alta política" per sortir de la crisi, sumar forces i assolir consensos i ha subratllat que els catalans també demanen "diàleg i respecte". La presidenta també ha parlat del discurs del president de la Generalitat, Artur Mas, en l'acte de presa de possessió. Per De Gispert, Mas també va cridar a la unitat i la suma d'esforços "amb gran determinació i serenor" per assolir "reptes econòmics i nacionals".

Abans de la mesa, també han fet l'ofrena floral l'Ajuntament de Barcelona, en una delegació encapçalada per l'alcalde Xavier Trias, i el govern de la Generalitat, amb Mas al capdavant.

També ha retut homenatge a Macià Convergència Democràtica. La delegació d'aquesta formació l'ha encapçalat el secretari general, Oriol Pujol.

Des de fa 22 anys, institucions, partits i diferents col·lectius homenatgen amb ofrenes florals qui va ser el primer president de la Generalitat republicana, que va morir el dia de Nadal del 1933.

Macià, present en la presa de possessió del 129è president

El primer president de la república és a la memòria dels partits catalans aquest dimarts de Nadal i també ho va ser aquest dilluns de presa de possessió del president Mas. En l'acte que es va fer aquest dilluns a Palau, la figura de l'avi Macià hi era ben present i prou visible.

La medalla amb què Artur Mas va quedar investit president era un encàrrec que va fer el govern de Macià. El primer president a rebre-la en un acte de presa de possessió va ser Lluís Companys. El president Tarradellas la va custodiar durant tots els anys de l'exili fins a la restauració de la Generalitat, el 1980. El 25 d'abril d'aquell any, Tarradellas la va lliurar a Jordi Pujol, i es va recuperar així una cerimònia estroncada per la dictadura.

El govern de la Generalitat també va recordar aquest dilluns Francesc Macià distribuint a través de Twitter la fotografia del bust de Macià que llueix al Palau de la Generalitat des de l'any 1983, amb motiu dels cinquanta anys de la seva mort.
Anar al contingut