Eleccions 28-N

Els partits es ressituen després de la polèmica sobre la pressió fiscal

Les paraules del candidat d'ERC, Joan Puigcercós, assegurant diumenge que "a Andalusia no pagava impostos ni Déu" han ressonat encara tot aquest dilluns. Els partits han censurat les declaracions del republicà, que també han despertat crítiques a fora de Catalunya. Els líders, però, també han volgut fer notar les seves propostes i evitar caure eclipsats per la polèmica. Així, CiU ha reptat la resta de partits a sumar-se a un consens en favor del concert econòmic, el PSC ha criticat els "discursos xenòfobs" de convergents i populars per electoralisme, ERC ha posat xifres a la polèmica sobre la pressió fiscal, el PPC ha posat condicions a possibles aliances postelectorals, ICV ha defensat nous models industrials i C's ha defensat el paper de la Hisenda espanyola.

Actualitzat
Tortosa ha estat l'escenari aquest dilluns al vespre del míting de CiU. El cap de llista de la federació, Artur Mas, ha reivindicat l'estil de la seva campanya, que contraposa al de Joan Puigcercós. Mas creu que el republicà busca el titular fàcil, per exemple, acusant els andalusos de no pagar impostos: "Potser no som com aquesta gent que de tant en tant diu coses tan grosses com alguns altres, però en canvi som durs de pelar, que és exactament el que passa també a nivell del poble de Catalunya, un poble resistent, un poble que no es deixa vèncer, un poble que no tira la tovallola exactament igual que la gent de les Terres de l'Ebre i la gent de CiU a les Terres de l'Ebre i també en el conjunt de Catalunya". Mas ha instat també Puigcercós a no ofendre ningú per defensar el seu discurs sigui el que sigui. Ha advocat també per un nou govern que respongui al mandat de les urnes i que no es cuini als despatxos com els dos darrers tripartits. També s'ha compromès a liderar un executiu flexible que governi per tothom. I Josep Antoni Duran i Lleida, també de CiU, ha donat per fet que si Mas és president el quart cinturó es farà tal com estava previst: "Amb nosaltres el quart cinturó es farà, no succeirà el que ha succeït en el tripartit. El govern de la Generalitat ha estat un govern especialitzat a fer-se oposició a si mateix i, quan li queda una estona de temps, fer oposició a l'oposició", ha dit Duran.

En un dels mítings amb el públic més actiu, el candidat del PSC, José Montilla, ha assegurat a Santa Coloma de Gramenet que el líder de CiU, Artur Mas, no vol un cara a cara perquè seria incapaç de contestar-li tres preguntes: "Primera, pactarà activa o passivament amb el PP?; segona, què farà per avançar cap al referèndum per la independència en què diu que votaria 'sí'?; diu que vol reduir l'administració en 50.000 llocs de treball, quins llocs de treball retallarà?" Montilla, que ha anat al míting acompanyat de la ministra de Medi Ambient, Rosa Aguilar, creu que Mas s'està desinflant i que per això critica que el PSC convidi a Catalunya ministres del govern de Zapatero. Justament la ministra Aguilar, que és cordovesa, s'ha referit també a les paraules de Puigcercós. Li ha dit que ha de rectificar. Montilla també ha insistit que si torna a governar CiU, Santa Coloma de Gramenet serà ignorada per la Generalitat, tal com ja passava quan governava Jordi Pujol.

Tot i la polseguera que ha aixecat per haver dit que a Andalusia no paga ni Déu, el candidat d'ERC, Joan Puigcercós, s'ha reafirmat, però ara amb un altre to i amb números a la mà. Puigcercós ha assegurat, per exemple, que l'Agència Tributària recapta sis vegades més a Catalunya que a Andalusia a conseqüència del major nombre d'inspeccions. El presidenciable republicà ha desafiat la resta de comunitats a tenir un debat serè amb xifres i no amb desqualificacions: "Ganes d'ofendre a ningú, caps, però sí que volem que se'ns contrastin i se'ns expliquin les xifres. I les xifres són eloqüents. Catalunya és la que més inspeccions i recaptacions per la via executiva té", ha sentenciat Puigcercós. Aquest dilluns a la tarda, en un acte amb immigrants, Puigcercós s'ha compromès a oferir cursos de català a un milió de nouvinguts en un any.

Continua llegint la notícia aquí.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut