Cues per votar a primera hora del matí a Addis Abeba (Foto: Reuters)
Cues per votar a primera hora del matí a Addis Abeba (Foto: Reuters)
Addis Abeba

Els partits de l'oposició denuncien irregularitats a les eleccions d'Etiòpia

Prop de 32 milions d'etíops han estat cridats a participar en les eleccions generals d'aquest diumenge. Els partits de l'oposició han denunciat que s'han produït irregularitats durant la jornada electoral, mentre que el govern assegura que no s'hi han detectat incidents. L'actual primer ministre, Meles Zenawi, n'és el favorit. L'Oficina Nacional Electoral d'Etiòpia ha anunciat una alta participació, d'entre el 70 i el 80%.

Actualitzat
Són les primeres eleccions generals des de les celebrades a Etiòpia el 2005, que van ocasionar violents incidents. Els 43.000 centres de votació que s'han establert a Etiòpia per a les eleccions nacionals no han evitat que es formessin llargues cues des d'hores abans de l'obertura de les urnes. La participació ha estat molt elevada, d'entre el 70 i el 80%.

Encara que als centres electorals de la capital, Addis Abeba, no s'han registrat incidents, el principal grup opositor, el Fòrum Democràtic Federal d'Etiòpia (Medrek) ha assegurat que s'han produït infraccions de la llei electoral "per part dels agents del partit governamental". Un dels observadors de l'oposició, Getahun Esatu, ha afirmat que els agents deien als electors a peu d'urna que havien de "marcar el símbol del partit governamental", el Front Democràtic Revolucionari popular.

El govern i els oficials de la Comissió Electoral Nacional d'Etiòpia han titllat de "mentida" la versió de l'oposició i han afirmat que els comicis s'han dut a terme amb rapidesa i sense incidents gràcies, segons aquestes fonts, a l'augment de meses electorals. El portaveu del govern, Bereke Simon, ha afirmat que la jornada ha progressat de "forma pacífica".

Els 32 milions d'etíops convocats a les eleccions generals, dels 80 de la població, han hagut de triar entre el creixement econòmic que ha propiciat el primer ministre, Meles Zenawi, que parteix com a favorit i està acusat de reprimir la població, o el canvi cap a una nova política d'oposició, que té poques possibilitats d'aconseguir la victòria.


Anar al contingut