Els partits cremen els últims cartutxos en els mítings finals de campanya

Els partits posen punt final a quinze dies de campanya amb els tradicionals mítings finals. És el moment de cremar els últims cartutxos que els queden per tal de, sobretot, mirar de convèncer tots aquells que encara no tenen el vot decidit. Aconseguir la confiança dels indecisos pot ser determinant per a la configuració del podi català. En l'àmbit estatal la distància entre els principals aspirants sembla que no està a l'abast només dels indecisos.

Actualitzat
Carme Chacón ha decidit acabar la campanya al FAD de Barcelona envoltada de joves a qui ha llançat un missatge d'optimisme. La candidata ha afirmat que la joventut ha fet els deures per fer el correcte i entén que vegin que els somnis siguin ara incerteses. Però –i aquí l'optimisme- assegura que els somnis i la il·lusió són poderosíssims. Chacón també ha fet seus alguns dels postulats del moviment 15-M, com el de la dació en pagament, i ha aprofitat l'auditori per advertir els joves de les conseqüències de quedar-se a casa diumenge que ve: "No anar a votar no crea ni un sol lloc de treball i implica que un dia puguis estar pagant la factura per les cures d'un càncer, que és quelcom que et pot passar a la vida".

El candidat del PSOE ha encarat la recta final de la campanya a Andalusia acompanyat dels dos socialistes més populars a la comunitat: Manuel Chaves, cap de llista del partit a Cadis, i el president de la Junta, José Antonio Griñán. Crits de "presidente" han omplert el recinte de Jerez de la Frontera, un gest que Rubalcaba ha agraït. El candidat ha recalcat la defensa dels drets socials i civils en contra del que fa Rajoy, diu, i demana el vot per fer front a "una dreta que vol retallar drets amb l'excusa d'una crisi que es pot resoldre d'una altra manera" i que garantirà els drets i les igualtats.

Convergència i Unió ha fet el seu míting final en un pavello d'Itàlia de la Fira de Barcelona ple a vessar. Tots els pesos pesants de la federació han fet costat a Josep Antoni Duran i Lleida, que ha demanat que diumenge els catalans no votin contra ningú, sinó a favor de Catalunya i del govern Mas. "Catalunya ha de decidir. Diumenge podem ser i fer història. Per primera vegada el catalanisme pot guanyar les eleccions a Madrid. Votants de CiU de tota la vida, votants socialistes decebuts i amb raó, joves que us estreneu en el vot, nacionalistes, sobiranistes pragmàtics, votants del PP que ja sabeu que Rajoy governarà amb majoria absoluta i que les majories absolutes no són bones per al nostre país, no són bones per a Catalunya. A tots vosaltres us demano que feu pinya amb CiU, us convido a fer història. Feu-nos confiança i no us decepcionarem", ha dit Duran i Lleida al públic del pavelló d'Itàlia.

Abans han intervingut l'expresident del govern de la Generalitat, Jordi Pujol, i també l'actual, Artur Mas, que ha assegurat que el 20-N Catalunya se la juga, però també el govern i ell mateix: "El 20 de novembre, Catalunya se la juga i se la juga molt seriosament. Poca broma. Se la juga en temes que són claus de país. El 20-N ens juguem, entre altres coses, temes com la immersió lingüística i, per tant, el nostre idioma; la importància del nostre idioma en l'ensenyament".

El PP tanca la campanya a Nou Barris, amb un sopar míting on Alícia Sánchez Camacho ha demanat el vot als socialistes decebuts i als que estan en contra de les retallades de CiU. En aquest sentit, ha afirmat que diumenge el vot dels ciutadans ha de servir per fer fora els ministres socialistes de l'atur i els consellers de les tisorades de Convergència i Unió. El candidat Jorge Fernández Díaz ha demanat el vot per canviar de polítiques i per sortir de la crisi: "Vivim moments difícils i hem de vot, com a partit seriós, a partits responsables" "en moments de dificultats i de gravetat com els actuals", ha dit. Fernandez Díaz ha remarcat que els catalans no es poden quedar "al marge ni a la contra de l'onada de canvi que hi ha arreu d'Espanya. Catalunya ha de liderar el canvi el pròxim diumenge, perquè només amb el PP Catalunya sortirà d'aquesta situació de crisi i d'atur, i juntament amb la resta d'Espanya entrarem en una nova etapa de prosperitat i de recuperació econòmica".

La plana major del PP, amb Rajoy al capdavant, ha participat en l'acte final de la campanya popular a la ciutat de Madrid. Al matí, el candidat popular llançava des de Huelva la penúltima crida a votar a PP com la millor manera de tranquil·litzar Europa: "demanarem el vot als espanyols per al canvi polític, l'esperança, per trencar el pessimisme, per canviar la incertesa per seguretat, per l'eficàcia. Els demanarem el vot perquè necessitem que hi hagi, al govern, gent que sàpiga gestionar l'economia i assegurar, així, les polítiques socials". A Madrid ha reaparegut la número dos de la llista de Rajoy, Soraya Sáez de Santamaría, que ha estat mare fa pocs dies.

La coalició Esquerra-Reagrupament ha triat Girona per fer el míting perquè és on es va fer l'últim congrés de renovació del partit, perquè volen revalidar el preuat escó per Girona i perquè la CUP hi té tres regidors gràcies al transvasament de vots que ara pretén a la inversa. El seu president, Oriol Junqueras, explica que "anem a Madrid a fer sentir la veu d'un poble que clama per la justícia social, per la igualtat d'oportunitats, per les seves escoles, hospitals, pensions, empreses... Aquesta veu és la llavor de totes les victòries". El candidat, Alfred Bosch, ha demanat als gironins anar a votar i aturar el PP perquè "ens ve una majoria absoluta i absolutista però tothom s'alçarà".

Ple de militants i simpatitzants al míting final d'ICV-EUiA, que ha hagut d'improvisar i doblar l'espai que estava previst. Joan Herrera li ha agraït que aixequi tantes expectatives i augura que, davant del deliri financer que vivim, la coalició és el bri d'esperança. El candidat ecosocialista, Joan Coscubiela, ha tornat a reclamar el vot a "indignats", socialistes decebuts i també indecisos: "que el 20 de novembre votin amb més llibertat que mai perquè no es tracta d'aturar el PP i CiU, del que es tracta és de votar per construir un projecte d'esquerra, d'esquerra nacional, amb idees i valors i propostes nítidament d'esquerres i aquest projecte som nosaltres".

Anar al contingut