Barcelona

Els partits catalans condicionen els pactes al Congrés a les infraestructures i el desenvolupament de l'Estatut

Les eleccions del 9 de març són cada vegada més a prop. Mentre les agendes dels diferents partits polítics es multipliquen, José Luis Rodríguez Zapatero ha vist com des de Catalunya, i si guanya els comicis, els seus possibles socis han apujat el to de les exigències i condicions. El desenvolupament de l'Estatut i les infraestructures, ja sigui el traspàs de Rodalies o el túnel de l'AVE, són alguns dels temes que condicionarien el suport de les formacions catalanes al PSOE.

Actualitzat

Des de Convergència i Unió, el cap de llista a les generals, Josep Antoni Duran i Lleida, ha demanat al govern central un "breu període de reflexió" sobre el traçat del túnel de l'AVE que ha de travessar Barcelona pel districte de l'Eixample. Per Duran, l'anunci que l'executiu de Zapatero farà la setmana que ve sobre l'adjudicació de les obres és "un error" i s'hauria d'ajornar fins després de les eleccions. Amb aquesta moratòria hi hauria temps per reflexionar abans de decidir el traçat de l'AVE per la ciutat.

El candidat a les eleccions generals d'ICV-EUiA, Joan Herrera, també s'ha adreçat al president del govern central, dient que la seva formació no farà president Zapatero "sense un calendari clar del desplegament de l'Estatut, i encara menys sense el traspàs de Rodalies". Herrera afirma que la seva formació és l'única que pot defensar a Madrid el desplegament de l'Estatut.

Pel que fa a ERC, el cap de llista a les generals, Joan Ridao, ha proposat que l'aeroport es gestioni a través d'un consorci integrat en un 40% per la Generalitat i en un 30% per l'Estat. Segons Ridao, les dues prioritats en matèria d'infraestructures per al país han de ser la posada al dia de la xarxa ferroviària -i en particular la de Rodalies- i l'aeroport del Prat. Sobre aquesta infraestructura, Ridao ha avançat que "després que Zapatero hagi incomplert el seu compromís de presentar un projecte de gestió per a l'aeroport abans que s'acabés la tardor, Esquerra li posa sobre la taula una proposta que serà indispensable com a prèvia per a qui vulgui parlar de qualsevol cosa després del 9 de març".

Anar al contingut