Barcelona

Els partits asseguren que entenen l'acampada dels "indignats" i demanen que es transformi en vots

La campanya municipal a Barcelona marcada per la concentració a la plaça de Catalunya en protesta pels efectes de la crisi i la gestió que en fan polítics i la banca. Tots els partits asseguren que entenen la protesta i demanen que la indignació es transformi el 22 de maig en vots.

Actualitzat
L'alcalde i candidat socialista, Jordi Hereu, descarta un desallotjament mentre no es converteixi en acampada: "Són concentracions. Ara, acampades sense cap limitació, això sí que no es pot permetre. Nosaltres no podem enquistar les situacions, no podem permetre que la gent es quedi de manera indefinida a l'espai públic, amb elements ja estables. Això no. Ara, concentracions ciutadanes, òbviament, hem de trobar la manera de poder-ho canalitzar".

Hereu ha afegit que comparteix els motius d'indignació, que no intentarà manipular aquest sentiment, però adverteix que l'única manera útil de canalitzar les queixes és a través de la política: "És un error anar contra la política. El que desitjo és que aquest sentiment pugui ser una aportació positiva a més i millor política democràtica. Perquè només a través de projectes col·lectius podràs incidir sobre les causes".

El candidat socialista també ha presentat avui propostes en ocupació: el compromís de Jordi Hereu, ampliar els programes d'orientació i formació al 100% dels aturats de Barcelona. I també ha llançat una advertència: les retallades, a més de ser menys prestacions, també signifiquen més atur.

El candidat de CiU, Xavier Trias, ha assegurat que els polítics s'equivocarien si no escoltessin el que diu la gent que està concentrada a la plaça Catalunya de Barcelona. Trias ha indicat que és normal que en la situació actual hi hagi protestes i s'ha mostrat partidari de negociar amb els acampats el desallotjament de la plaça, tenint en compte que hi ha alguna formació que hi vol fer el seu míting final de campanya: "Jo faria un desallotjament pactat perquè es puguin fer els actes que s'hagin de fer, perquè la gent que vulgui fer actes tingui dret a fer aquests actes. Per tant, aquest és un principi bàsic de la democràcia, el respecte cap a la gent que demana la plaça. Ara, el que s'ha de fer, jo crec, és seure i pactar-ho i veure quines possibilitats d'entesa hi ha".

Trias ha presentat el seu projecte de construir un nou barri a la zona del Morrot que uniria el Paral·lel amb la Zona Franca, per darrere de Montjuïc. Trias ha fet també la seva porra de campanya: 17 regidors per ell i 11 pel PSC.

El candidat del PP per Barcelona, Alberto Fernández Díaz, està d'acord que la Guàrdia Urbana no hagi actuat aquesta nit contra el joves acampats a plaça de Catalunya a l'espera, diu, de veure com evoluciona aquest moviment de protesta. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", l'alcaldable popular ha apuntat que els joves tenen una oportunitat per expressar-se el pròxim 22 de maig: "Diumenge hi ha unes eleccions i a la ciutat de Barcelona es presenten 25 candidatures. Mai s'havien presentat tantes candidatures".

Per Ricard Gomà, les acampades són l'expressió de la indignació davant les retallades socials. Per això el candidat ecosocialista fa seu el missatge i els demana el vot per la seva formació: "Nosaltres ens sentim interpel·lats, i per tant defensem encara les nostres posicions polítiques de combatre tota mena de retallades i de defensa de l'estat del benestar i dels serveis públics universals". No els anirà a veure perquè diu que es podria interpretar com un acte electoralista.

L'alcaldable d'Unitat per Barcelona, el republicà Jordi Portabella, entén les reivindicacions dels acampats a la plaça de Catalunya, però creu que les seves queixes s'han de vertebrar i que l'única sortida és la política: "La política no és en ella mateixa ni la solució, ni l'obstacle. És la manera de practicar la política el que pot ser una solució o un obstacle. I nosaltres el que proposem són eines de transformació social". Unitat per Barcelona ha canviat la ubicació del seu acte final de campanya per evitar que siguin desallotjats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut