Parlament 2006

Els partits alerten dels possibles pactes postelectorals després d'analitzar el debat dels pressupostos

Les esmenes als pressupostos que es debatien al Congrés han estat en boca de tots els candidats. Els uns han vist pactes amagats entre CiU i els socialistes darrere la retirada de l'esmena nacionalista. Els altres, no hi veuen més que la voluntat de la Moncloa de respectar l'Estatut. Però si un tema ha estat present a tots els mítings ha estat, justament, el dels pactes. Artur Mas alerta que si ERC torna a tenir la clau la donarà al PSC. Carod, en canvi, hi detecta una "jugada" de CiU per justificar suports decisius amb el PP, cosa que tampoc descarten ni Montilla ni Saura. Piqué ha alertat que votar socialistes és fer Mas president.

Actualitzat
Aquest dimarts al migdia CiU decidia retirar les esmenes a la totalitat dels pressupostos perquè el ministre Solbes s'ha compromès a respectar l'Estatut. Així ho han explicat tot el dia els nacionalistes, que, paral·lelament a l'anunci de les propostes electorals del dia (tocaven les d'esport) han posat punt final a la segona jornada de campanya reclamant el vot per evitar que ERC torni a tenir la clau. El candidat Artur Mas té clar que si Esquerra pot decidir, entregarà el govern a José Montilla. Per Mas, la manera d'evitar-ho és que CiU concentri el vot nacionalista.

El candidat del PSC, José Montilla, ha hagut de fer una treva en la campanya per anar a Madrid i rebutjar les esmenes als pressupostos. S'ha felicitat que CiU, finalment, hagi retirat la seva, però això no l'ha fet canviar d'opinió i manté que els nacionalistes han fet una maniobra per esquivar "la foto" amb el PP en plena campanya. Montilla assegura que darrere el canvi de posició de CiU no hi ha res més a canvi que donar a entreveure un distanciament amb els populars.

El possible maridatge entre convergents i populars ha estat també un tema central en el míting del candidat d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira. El republicà alerta que la promesa de Mas de no fer pactes estables amb Piqué, no descarta el seu suport "puntual". Carod també ha lamentat que CiU i PSC l'hagin "deixat sol" defensant Catalunya: diu que els pressupostos no respecten l'Estatut.

Ben diferent ho veu el candidat del PPC, Josep Piqué, que assegura que l'entesa entre el PSOE i CiU al Congrés, sobre els pressupostos, és la prova que confirma el pacte entre Mas i Zapatero per fer que la "sociovergència" sigui una realitat. Piqué avisa Montilla que li estan fent el llit.

El candidat d'ICV-EUiA, Joan Saura, no ha estalviat crítiques a CiU i els ha acusat de ser el govern més opac de la història de la democràcia espanyola. Saura, a més, dóna per fet el pacte CiU-PP.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut