El permís és intransferible i voluntari
El permís és intransferible i voluntari

Els pares ja tenen 5 setmanes de permís de paternitat

Els homes que hagin estat pares, des de la mitjanit d'aquest dijous tenen dret a una setmana més que fins ara

RedaccióActualitzat

Els homes que han estat pares a partir d'aquest dijous podran demanar un permís de paternitat de cinc setmanes, una més que fins ara.

El permís és intransferible, només el pot agafar el pare. Ara bé, no és de compliment obligatori. Alguns pares denuncien que hi ha empreses que els pressionen perquè no l'agafin.

Joaquim Abadal serà un dels primers a gaudir de les cinc setmanes de baixa per paternitat, ja que la seva filla ha nascut aquest dijous a les 4:30, i ho considera "fantàstic":

"Fantàstic. Tot el que ajudi a la conciliació familiar i a la lactància materna, benvingut sigui."

Aquesta mesura ha entrat en vigor arran de la publicació al BOE dels Pressupostos Generals de l'Estat aquest dimecres. El canvi de normativa suposarà un augment de fins a 2.559 milions d'euros en les prestacions públiques relacionades amb la maternitat, la paternitat, el risc durant l'embaràs i la lactància, i la cessació temporal en el treball pel naixement d'un fill, segons els càlculs del govern espanyol.

La decisió d'ampliar una setmana el permís de paternitat és el resultat de l'acord en la investidura de Mariano Rajoy entre el PP i Ciutadans. Per al 2017, el pacte demanava que els pares comptessin amb quatre setmanes de baixa paternal. Aquest període s'ha d'ampliar una setmana cada any. I, per això, ara s'ha allargat set dies més.

Però aquesta baixa paternal encara és lluny de la d'alguns països europeus, com Noruega, on en tenen 16, o Islàndia i Eslovènia, amb 12.

Anar al contingut