Un cartell on es llegeix "Busques feina?" en una oficina d'ocupació catalana.
Un cartell on es llegeix "Busques feina?" en una oficina d'ocupació catalana.
Barcelona

Els parats que sol·licitin els 400 euros hauran d'acreditar que han buscat feina almenys durant 30 dies

Amb la publicació al BOE del reial decret sobre la pròrroga del Pla Prepara s'han conegut alguns detalls més dels requisits necessaris per demanar l'ajuda. Aquesta no es rebrà immediatament en acabar-se la prestació per desocupació, només es podrà demanar si es demostra que s'ha buscat feina activament durant almenys un mes. També s'haurà de certificar que no cobra cap altre subsidi o que aquest no sobrepassa el límit establert.

RedaccióActualitzat
Després d'un divendres de Consell de Ministres ja acostuma a ser habitual recórrer l'endemà a la publicació del reial decret al BOE per conèixer alguns detalls més de la reforma de torn aprovada. Aquesta setmana tocava mirar la lletra petita dels requisits que incorpora el nou Pla Prepara per si hi havia algun detall que se li havia escapat a la ministra durant la roda de premsa.

I efectivament n'hi ha algun. La titular de Treball, Fátima Báñez, es va oblidar d'explicar que els desocupats que sol·licitin els 400 euros de subsidi hauran d'acreditar que han buscat feina de forma activa durant un període mínim de 30 dies. Per acreditar les accions en aquest sentit, caldrà una instrucció del Servei Públic de Feina Estatal que justifiqui que així s'ha fet durant un mínim d'un mes dels dos que hi ha per sol·licitar la inclusió en el programa. Entre les activitats de recerca activa de feina es comptabilitzaran també els treballs "per compte propi o aliè" de curta durada que la persona sol·licitant pugui fer en aquest termini.

Un altre detall: els sol·licitants també hauran de demostrar que no cobren cap altre subsidi que sobrepassi el límit establert –el 75% del Salari Mínim Interprofessional- amb un certificat de l'administració autonòmica o local corresponent.

El nou Pla Prepara

L'executiu espanyol ha decidit prorrogar l'ajuda per a aquells aturats de llarga durada -inscrits com a demandants d'ocupació com a mínim 12 dels últims 18 mesos- que tinguin una renda familiar inferior als 481 euros i ja hagin esgotat totes les prestacions i subsidis d'atur.

Una altra de les novetats que inclou la pròrroga, aquesta si anunciada per Báñez, és la inclusió dels ingressos dels ascendents (pares) a l'hora de valorar si el desocupat compleix el requisit de rendes. Això deixarà sense els 400 euros molts joves que viuen amb els pares.

També s'ha decidit augmentar lleugerament l'ajuda, fins als 450 euros, si qui la sol·licita té una parella amb ingressos baixos i dos fills per mantenir.


Anar al contingut