Un grup de parats fan cua en una oficina d'ocupació. (Foto: Reuters)
Un grup de parats fan cua en una oficina d'ocupació. (Foto: Reuters)
Barcelona

Els parats de llarga durada superen el 45% del total de desocupats

Prop dels 305.000 parats catalans fa més d'un any que busquen feina. La xifra s'ha multiplicat per sis a Catalunya des que va començar la crisi econòmica ara fa dos anys. A nivell estatal, el col·lectiu de llarga durada suposava el 43% del total dels desocupats. Són dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) referents al tercer trimestre de l'any. Els experts apunten que els desocupats de llarga durada són, a més, els que en un futur tindran més dificultats a l'hora de trobar feina.

Actualitzat
El tercer trimestre d'aquest 2010, és a dir, del mes de juny al mes de setembre d'aquest any, el 45,55% dels desocupats catalans portaven més d'un any sense trobar feina, segons l'Enquesta de Població Activa. És a dir, 304.900 dels 669.400 aturats. Així doncs, durant els dos anys de crisi i recessió econòmica, el nombre de persones aturades de llarga durada, és a dir, de més d'un any, s'ha multiplicat per sis a Catalunya. Ha passat de les 53.700 del tercer trimestre del 2008, a les prop de 305.000 del passat estiu.

En el conjunt de l'estat, el pes d'aquest col·lectiu de llarga durada arribava al 43,07% del total de desocupats durant el tercer trimestre d'aquest 2010. No obstant això, segons dades de l'EPA, entre el tercer trimestre del 2007 i el mateix exercici del 2010, l'atur de llarga durada s'ha incrementat un 306% a l'estat espanyol. Molt per sobre del 91% que han augmentat el nombre d'aturats de menys d'un any. També un estudi de l'empresa Manpower sobre el mercat de treball entre l'abril i el setembre de 2010 proporciona dades preocupants. L'informe indica que entre el tercer trimestre del 2007 i el del 2010 l'atur ha crescut un 155%.

En altres cicles de crisi la recuperació d'aquest col·lectiu era més senzilla, ja que es produïa un cicle de contractació per donar pas a un període expansiu. Però aquest comportament no es donarà en aquesta crisi global. Els experts preveuen que hi haurà un període d'estancament primer, seguit d'un creixement molt dèbil, per sota del 2% en l'economia espanyola.

Així doncs, i segons el catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona Josep Oliver la solució a la desocupació serà lenta i beneficiarà prioritàriament els desocupats amb millor preparació i més ben capacitats. És per això que Oliver es mostra preocupat davant l'enquistament de les persones que porten més d'un any a l'atur, ja que aquestes perden, mes a mes, les "capacitats" i els "hàbits" d'un treballador actiu, fet que dificulta la seva possibilitat de recuperació.

A més, un dels principals problemes de les persones que porten més d'un any a l'atur és que el 20% tan sols ha cursat estudis primaris i el 33,2% només té el graduat escolar.
Anar al contingut