Policies israelians retiren els controls d'accés a l'Esplanada de les Mesquites
Policies israelians retiren els controls d'accés a l'Esplanada de les Mesquites (Reuters)
Jerusalem

Els palestins tornen a l'Esplanada de les Mesquites

Les autoritats musulmanes demanen als fidels de Jerusalem que acabin les protestes i reprenguin les oracions a l'interior de la mesquita d'Al-Aqsa. El govern d'Israel rectifica i retira totes les mesures de control d'accés

Juli RodésActualitzat

Els musulmans tornaran a pregar a la mesquita d'Al-Aqsa, després de fer-ho durant 11 dies al voltant de l'Esplanada de les Mesquites i pels carrers de la ciutat vella de Jerusalem. Serà aquesta tarda, després que l'organisme que custodia el recinte sagrat ha comprovat que el govern d'Israel ha retirat del tot les mesures de control d'accés instal·lades arran d'un atac amb arma de foc ocorregut el 14 de juliol, en el qual van morir dos policies israelians. Va ser l'incident més greu a la ciutat vella de Jerusalem en molt de temps.

Els palestins van protestar des del primer moment per la instal·lació d'arcs detectors de metall i el descontentament va degenerar en aldarulls que han causat 8 morts i 500 ferits. L'escalada de violència va alarmar la comunitat internacional i l'ONU havia demanat una solució abans d'aquest divendres, el dia de la gran pregària dels musulmans.

Netanyahu rectifica

Finalment, el govern presidit per Benjamin Netanyahu ha rectificat i, a més de retirar els detectors de metalls, tampoc instal·larà càmeres de seguretat capaces de fer reconeixement facial. Aquest matí, els líders musulmans han desconvocat les protestes i han demanat als fidels que tornin a Al-Aqsa, el tercer lloc més sagrat dels musulmans després de la Meca i la Medina. És a l'Esplanada de les Mesquites, també coneguda per l'Islam com el Noble Santuari i pel judaïsme com el Mont del Temple. El recinte està administrat per Jordània, però la seguretat està a càrrec d'Israel.

El president de Palestina, Mahmud Abbas, també ha demanat el cessament de les protestes i el retorn a Al-Alqsa per fer les pregàries.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut