Madrid

Els països africans castigats per l'Ebola es mouen per intentar frenar el brot

Guinea ha decidit tancar les fronteres terrestres amb els seus dos veïns per evitar la propagació, i Sierra Leone, a més, ha posat en quarantena les dues províncies més afectades

RedaccióActualitzat

Els països africans més castigats per l'Ebola es mouen en un intent de frenar un brot que ja ha fet més de mil morts.

Després que l'Organització Mundial de la Salut ha declarat l'alerta sanitària internacional, tothom està fent passos per frenar la pitjor propagació de la història del virus de l'Ebola.

Els tres països més afectats són Libèria, Sierra Leone i Guinea, país que ha decidit tancar les fronteres terrestres amb els seus dos veïns per evitar la propagació. Sierra Leone, a més, ha posat en quarantena les dues províncies més afectades.

Als tres països s'estén el caos i la gent té problemes per accedir al menjar. Molts hospitals, com els de Monròvia, capital de Libèria, han hagut de tancar per la mort de part del personal sanitari i la por dels pacients a infectar-se.

És el cas de l'hospital de l'orde de Sant Joan de Déu, d'on van repatriar dimecres passat Manuel Pajares, el sacerdot infectat, i on ha mort la religiosa congolesa Chantal Pascaline, que també tenia el virus.

Un altre sacerdot i una altra missionera, que també estan infectats, se'ls ha pogut traslladar a un centre de Metges sense Fronteres.

Des de Madrid estan treballant contra rellotge per muntar un equip de professionals i reobrir l'hospital. Així ho explica el coordinador d'operacions de l'orde de Sant Joan de Déu, Roberto Lorenzo:

"La primera mesura és enviar un equip de tres o quatre persones que esperem que surti aquesta mateixa setmana, i després un equip més gran per obrir l'hospital, que és la prioritat de l'orde. Aquest hospital va estar obert durant la guerra, tenir-lo tancat és el que ens indica el govern, però un hospital està per atendre la població. "

Mentrestant, a Nigèria s'ha incrementat el nombre d'afectats i s'ha declarat l'estat d'emergència nacional. El país reconeix que no té mitjans per combatre l'Ebola i reclama voluntaris.

Més lluny, a Zàmbia, el govern ha decidit prohibir l'entrada de tots els ciutadans dels països afectats per la malaltia.

Autorització d'un nou fàrmac

D'altra banda, el Ministeri de Sanitat ha autoritzat l'ús d'un nou fàrmac, que ja és a l'hospital Carlos III per tractar el capellà Manuel Pajares.

Aquest sèrum ja s'està utilitzant als Estats Units per tractar dos infectats pel virus i és l'únic tractament que hi ha.

Mentrestant, els laboratoris estan buscant la vacuna contra l'Ebola, que, segons l'Organització Mundial de la Salut, podria estar llesta el 2015.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut