Barcelona

Els pactes postelectorals i la independència centren els actes de campanya

RedaccióActualitzat

En el sisè dia de campanya, En Comú Podem ha anat a Sabadell a explicar les seves propostes. Xavier Domenech ha acusat el PSOE de no haver aclarit amb qui pactarà l'endemà del 26-J i ha excusat els partits nacionalistes que els acusen de renunciar al referèndum. Amb un format radiofònic, Xavier Domènech ha aprofitat el míting a la seva ciutat per criticar els partits tradicionals que no han acceptat la seva presència en el mapa polític. El cap de llista de En Comú Podem ha tirat també un dard enverinat al nacionalisme. 

"Per molt que us diguin: 'no, ara renuncien això, ara renuncien a una altra cosa', els que us diuen això són els que estan acostumats tota la vida a renunciar i ho diuen a qui ha demostrat, i ho ha demostrat com ningú, que no renunciem sinó que construïm els escenaris que fan possible allò que diuen altres que no és possible".

El diputat d'IU Joan Mena, també de Sabadell, ha fet una crida a ERC per aconseguir fer el referèndum.

El vicepresident Oriol Junqueras ha reivindicat que Esquerra Republicana és l'únic partit independentista que pot guanyar aquestes eleccions.
Des de Salt, també ha dit que són els únics que mai s'oblidaran de Catalunya, en contraposició a Podem.

"Res els farà tremolar tant. Res els posarà tant contra les cordes a aquells que sempre han manat, en aquells que sempre ens han volgut negar el futur com una victòria nostra".

Gabriel Rufián també ha marcat distància amb el projecte d'En Comú Podem.

"El que vulgui un ministeri de la plurinacionalitat, el que vulgui una vicepresidència del amb el PSOE de Susana Díaz que voti Podem, el que vulgui una república que voti ERC".

Com a manera de distanciar-se de postulats més d'esquerra en el camp de l'educació, Convergència aposta clarament pel model d'escola concertada. Després d'algunes votacions convulses al Parlament, Francesc Homs, en un acte en defensa de l'escola catalana amb la consellera Ruiz i els exconsellers Rigau i Triadú, ha recamat a Esquerra que faci costat a la LEC i a l'escola concertada:

"Demano als partits d'Esquerra que la van votar que siguin conseqüents i que es desdiguin d'aquestes temptacions que de vegades observem al Parlament de Catalunya de voler reobrir debats que no ens portaran enlloc, que són més al servei d'un sentit ideològic que no pas d'estar pensant en els alumnes, les famílies i els mestres".

La jornada ha acabat amb un míting al Baix Llobregat. Recuperar vots a l'àrea metropolitana és un dels reptes dels convergents pel 26-J.

A Santa Coloma de Gramenet, la candidata del PSC Meritxell Batet ha estat acompanyada per l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, de l'alcaldessa Núria Parlon i el primer secretari Miquel Iceta. Batet ha dit que ells representen un catalanisme amb ganes de construir-

"Representem avui en exclusiva el catalanisme constructiu. Aquest catalanisme que somiava, que volia liderar un canvi a Espanya".

En aquest sentit Rodríguez Zapatero ha dit que el procés no acabarà mai amb la independència.

"És un procés que no acabarà en la independència. Afortunadament els temps polítics i la història ens ensenya, ens avança i està per davant de nosaltres que és molt millor el dret a compartir, que el dret a trencar".

Mariano Rajoy ha fet un míting a Saragossa després d'haver passat el dia a Navarra, on ha visitat una plantació de carxofes de Tudela i hi ha fet un petit acte en defensa de l'agricultura. A Pamplona, Rajoy només s'hi ha passejat una estona. A la capital de l'Aragó, el candidat del PP ha insistit que, si no hi ha un acord per formar govern després del 26-J, s'ha de deixar governar la llista més votada pels ciutadans. Rajoy ha llençat dures crítiques contra Podem:

"Hem donat la cara en els moments difícils a l'Aragó i en el conjunt d'Espanya, que hem sabut governar junts, que hem sabut entendre'ns i no com estem veient en alguns governs que en formen part aquesta nova classe política que ens anuncien ara i que no són sinó els vells doctrinaris de la meva etapa universitària amb unes polítiques suades, passades i superades pel temps".

Per Inés Arrimadas, Ciutadans és l'únic partit capaç de garantir que no hi haurà una altra repetició electoral. En un míting a Sabadell, ha dit que cal que el partit taronja sigui decisiu per impedir un govern d'Units Podem o que s'entri en una altra etapa de bloqueig.

"On no hi haurà govern, perquè el PP i el PSOE no es posaran d'acord si no hi som, o tindrem un govern amb polítiques populistes calcades a les que va proposar el senyor Tsipras a Grècia".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut