Un os mascle als Pirineus
Un os mascle als Pirineus
Llavorsí

Fita històrica en la reintroducció de l'os als Pirineus amb el naixement de 10 cries

Els ossos es desperten de la hibernació i d'aquí un mes es podrà saber quants ossos han nascut aquest any

RedaccióActualitzat

Els sistemes de seguiment i control de la població d'ossos bruns als Pirineus han detectat les últimes setmanes que han despertat de la hibernació. Ara han difós les primeres fotografies, captades a mitjans de març, a Lladorre. Es tracta d'un mascle jove que passeja enmig de la neu.

Just abans d'aquest procés, a finals de l'any passat, s'havien comptabilitzat a Catalunya 31 individus d'os bru, amb 5 mascles adults (Pyros, Goiat, Pelut, Esmolet i Pepito) i 10 femelles adultes (Hvala, Baombou, Caramelles, Boavi, Caramelita, Plume, Nheu, Fadeta i Patoune, totes elles amb cries, i una última ossa sense nom i sense cries). El 2016, doncs, s'ha aconseguit una fita històrica entre la població d'ossos als Pirineus catalans des de la seva reintroducció, amb el naixement de 10 cries, tot i que els tècnics preveuen que només en sobrevisquin la meitat.

Serà d'aquí un mes, aproximadament, quan sortiran a passejar les osses amb les cries, i serà llavors quan els tècnics començaran a saber quants ossos han nascut aquest any a l'Alt Pirineu i Aran.

Encara és difícil de veure Goiat, l'os que es va alliberar al Pallars Sobirà fa menys d'un any. El seguiment via satèl·lit a través del collar transmissor que porta revela que ha hibernat en una cova a la Vall d'Aran, a 2.300 metres d'altura. Ara, ja ha començat a sortir per buscar menjar.

Se'l va alliberar per garantir la diversitat genètica de l'espècie i assegurar la població d'ossos als Pirineus. Encara no se sap si ja té descendència.

Els ossos es mouen en un territori d'uns 50 quilòmetres en línia recta. La Generalitat va comptabilitzar durant l'any passat 33 atacs -vuit al Pallars i 25 a l'Aran- amb 72 baixes, la majoria ovelles, arnes i vedells. S'han obert 37 expedients d'indemnització.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut