Unes ulleres per a vista cansada premuntades en una botiga de tot a cent.
Unes ulleres per a vista cansada premuntades en una botiga de tot a cent.
Barcelona

Els òptics alerten sobre els perills de les ulleres graduades premuntades

El Col·legi Oficial d'Òptics alerta del perill de les ulleres graduades premuntades, que es poden comprar fins i tot en botigues de "tot a cent". Els òptics, precisament, alerten dels riscos de l'ús continuat d'aquestes ulleres i de la compra de les que, sense cap tipus d'identificació, es venen en benzineres, supermercats o botigues de "tot a cent". A Catalunya, més de dos milions i mig de persones fan servir ulleres per veure-hi de prop. I una quarta part utilitzen les anomenades ulleres premuntades, que ja estan graduades de fàbrica. Diuen que poden provocar mal de cap o sensació de visió borrosa.

Actualitzat
Un de cada quatre catalans amb problemes de visió de prop utilitza ulleres premuntades sense la prescripció de cap professional. Són ulleres per a l'anomenada "vista cansada" que, segons la llei, es poden vendre tant a farmàcies com a supermercats, quioscos o gasolineres. Es calcula que a Catalunya se'n comercialitzen més de 850.000 sense garanties, amb un material de mala qualitat i conseqüències per a l'usuari a curt i llarg termini.

Més barates però menys segures


Costen tan sols dos euros perquè ja porten -se suposa- una graduació determinada i, sobretot, perquè no tenen cap garantia sanitària. D'això, se'n queixen els òptics optometristes, que alerten dels riscos d'utilitzar aquest producte.

El president del Col·legi d'Òptics de Catalunya, Alfons Bielsa, considera que "hi ha moltes condicions òptiques, de centratge, de visió borrosa, que fan que tot i utilitzar una muntura d'aquestes hi hagi un desconfort visual important, amb mal de cap, sensació de visió borrosa, i això sense pensar en les conseqüències que tot això implica des del punt de vista laboral, social, empresarial".

Buscar garanties

Cada cop són més freqüents els decomissos policials d'ulleres falsificades de tot tipus. I és que, segons els òptics, les ulleres dels basars són poca cosa més que una lupa de plàstic. Segons l'Agència Espanyola del Medicament, els establiments que les vulguin vendre n'han d'informar abans l'autoritat sanitària corresponent. I el producte ha d'estar perfectament etiquetat.

Els òptics recomanen utilitzar aquestes ulleres només de forma puntual perquè no s'han adaptat a les característiques d'un ull en concret.




Anar al contingut