Trípoli

Els opositors s'apoderen de la ciutat de Misratah i abaten dos helicòpters de Gaddafi

Després de controlar Az-Zawiyah, a només 50 quilòmetres de Trípoli, els rebels s'han fet seva la ciutat i l'aeroport de Misratah, a 200 quilòmetres de la capital. Els detractors del règim també han abatut dos helicòpters de les forces del dictador a prop de Misratah. Tant Az-Zawiyah com Misratah són dues ciutats clau per a l'evolució del conflicte. En una entrevista telefònica en un canal de televisió de Sèrbia, el coronel, però, ha assegurat que no pensa marxar de Líbia i ha menyspreat les sancions imposades per l'ONU, que demana investigar i perseguir crims de la humanitat a Líbia. Gaddafi ha replicat que aquesta resolució no té valor, que és nul·la, i ha afegit que Líbia està tranquil·la i que els opositors al seu règim estan encerclats i aviat seran vençuts.

Actualitzat
L'oposició a Moammar al-Gaddafi vol aprofitar l'impuls moral de les dures sancions de l'ONU contra el règim libi per acabar d'alliberar el país. De moment, amb la zona est alliberada, els revoltats ja controlen també ciutats com Az-Zawiyah, a només 50 quilòmetres de la capital, Trípoli, on continua atrinxerat el dictador amb el seu clan.

Una altra ciutat que ja és a mans dels opositors és Misratah, a 200 quilòmetres de l'est de la capital, i també una de les principals claus per a l'evolució del conflicte. Als afores del municipi continuen els combats entre els detractors i els opositors del líder libi. A prop de Misratah, els rebels han abatut dos helicòpters de les forces del coronel Gaddafi amb míssils.

Gaddafi torna a parlar per televisió

Ho ha fet en una conversa telefònica en un canal serbi, on ha criticat l'ONU i ha insistit que manté el poder a Líbia, malgrat les informacions que apunten que l'oposició ha creat un Consell Nacional transitori amb representants de les zones alliberades.

Gaddafi ha assegurat que no té valor la resolució aprovada pel Consell de Seguretat de l'ONU en què demana investigar i perseguir possibles crims de la humanitat a Líbia. El text, aprovat aquest diumenge de matinada, també prohibeix que tant Gaddafi com la seva família surtin del país, en congela tots els béns a l'exterior i embarga la venda d'armes a Líbia.

El líder libi diu que l'ONU no té permès ficar-se en "assumptes interns d'altres països" i afegeix que només pot intervenir si un país n'està atacant un altre. Gaddafi ha lamentat que els organismes internacionals estiguin, ha dit, "prenent decisions basant-se en notícies" i els ha instat a investigar més.

El líder libi descriu com tranquil·la i "pacífica" la situació ara mateix a Líbia i ha insistit que no marxarà del país. Segons Gaddafi, estarien encerclant petits grups de rebels. Diu que les forces policials i els militars estan tractant amb aquests opositors.

Allau de refugiats

Els xocs entre partidaris i detractors de Gaddafi estan provocant una allau de refugiats que escapen de la violència pels passos fronterers de Tunísia i Egipte. Segons l'ACNUR, ja han abandonat Líbia unes 100.000 persones. Davant d'aquestes xifres i les previsions que el flux de refugiats es mantingui, les organitzacions humanitàries alerten del risc de col·lapse.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut