Sanà

Els opositors al règim d'Al-Saleh busquen la creació d'un govern de transició per reformar el Iemen

Els opositors al règim d'Al-Saleh busquen una treva al Iemen que serveixi per aconseguir crear un govern de transició aprofitant l'absència del president. Mentrestant, Al-Saleh és a l'Aràbia Saudita, on prova de recuperar-se de les ferides que va rebre aquest divendres durant un atemptat al palau presidencial iemenita.

Actualitzat
El viatge del president a Riad ha animat els opositors d'Al-Saleh, que volen aprofitar la situació per forçar una transició al seu règim. De moment, consideren la marxa del president com un nou triomf de la "primavera àrab" i estan convençuts que es tracta d'un bitllet sense tornada i del principi de la fi del règim d'Al-Saleh.

El cert és, de tota manera, que a hores d'ara la situació continua sent incerta. L'home fort del país seria el fill gran d'Al-Saleh, que conjuntament amb els seus nebots controla l'aparell de seguretat i intel·ligència, però seguint la Constitució, el vicepresident iemenita ha pres el control del govern i ha aconseguit aturar momentàniament la violència. De moment, ha pactat una treva amb la principal tribu opositora. El seu líder s'ha compromès a desallotjar els edificis oficials que ocupen la capital, Sanà.

Fonts periodístiques expliquen que l'alto el foc s'està respectant, cosa que dóna un respir a la capital, després de dues setmanes de violència i 200 morts. Els revoltats han interpretat la sortida forçada d'Al-Saleh com una victòria, tot i que des del moviment opositor adverteixen que només és un primer pas.

Al-Saleh continua a Riad

Mentrestant, el president Al-Saleh continua hospitalitzat a l'Aràbia Saudita, on, segons fonts oficials de Riad, hi és per motius humanitaris i no pas polítics. Aquest diumenge els metges l'han intervingut per extreure-li la metralla que tenia al cos des de l'atac de què va ser víctima al palau presidencial i que el va deixar greument ferit. Els primers informes mèdics apunten que Al-Saleh podrà tornar a Sanà després de dues setmanes de repòs, però l'oposició està fent tot el possible per evitar-ho.

Per aconseguir-ho reclamen la creació d'un consell presidencial temporal que serveixi de base per crear un govern de transició alternatiu.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut