Madrid

Els nous parats cobraran menys a partir del sisè mes

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha rebaixat, com ja s'esperava, la prestació que perceben els parats, però quan tothom tenia coll avall que rebaixaria el període màxim que es cobra la prestació per passar de 24 a 18 o 15 mesos, Rajoy ha anunciat una rebaixa a partir del sisè mes, que afectarà només els nous desocupats.

RedaccióActualitzat
El president espanyol, Mariano Rajoy, ha rebaixat, com ja s'esperava, la prestació que perceben els parats, però quan tothom tenia coll avall que rebaixaria el període màxim que es cobra la prestació per passar de 24 a 18 o 15 mesos, Rajoy ha anunciat una rebaixa de l'import a partir del sisè mes, rebaixa que afectarà només els nous desocupats.

Parats: Un 10% menys a partir del sisè mes

Actualment, els parats cobren el 70% de la base reguladora, és a dir, de l'últim salari percebut, els sis primers mesos. A partir de llavors passen a cobrar un 60%, però amb la tisorada que ha anunciat Rajoy cobraran un 10% menys, és a dir, el 50% de la base reguladora, a partir del sisè mes.

L'objectiu d'aquesta mesura, que segueix els passos d'alguns països europeus", és "garantir que no generin efectes desincentivadors de la recerca de feina", o dit d'una altra manera, "animar la recerca activa" d'ocupació.

Encara en matèria d'ocupació, el govern espanyol ha decidit eliminar "moltes bonificacions a la contractació", amb una excepció: les que van dirigides als emprenedors, que recull la reforma laboral, i les d'inserció per al col·lectiu de discapacitats.

Jubilació: nou projecte de llei

Pel que fa a les pensions, Rajoy ha detallat poc les seves intencions. S'ha compromès a portar al Pacte de Toledo un projecte de llei per "accelerar l'aplicació del factor de sostenibilitat", que estableix la revisió del sistema cada cinc anys per mantenir l'equilibri en la Seguretat Social.

Això pot suposar, doncs, tal com s'havia especulat, que s'avanci l'entrada en vigor de l'última reforma de pensions, que retarda l'edat de jubilació fins als 67 anys. La llei preveu actualment que l'avançament de l'edat de jubilació es comenci a aplicar de manera progressiva el gener del 2013, de manera que els 67 anys no serien efectius fins al 2027.

Les jubilacions anticipades també seran objecte de modificacions, "tal com estableixen les recomanacions de la Unió Europea", ha afirmat Rajoy.

Rajoy ha anunciat aquesta retallada de les prestacions socials al Congrés dels Diputats, en el marc d'un nou paquet de mesures que també inclou la pujada d'impostos, una reestructuració de les administracions públiques i una rebaixa del sou de la funció pública, entre d'altres.

Se suma, a més, a una altra mesura social anunciada tot just 24 hores abans: la reforma de la llei de dependència que, entre altres coses, inclourà una retallada del 15% de l'ajuda que reben les persones que es queden a casa per cuidar familiars dependents, que ronda els 400 euros mensuals.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut