Madrid

Els Nobel espanyols són homenatjats a Madrid amb dues exposicions

Els dos premis Nobel de la història d'Espanya, el científic Santiago Ramón y Cajal i el poeta Juan Ramón Jiménez són objecte de dues exposicions a Madrid que ofereixen retrospectives de les seves biografies i les seves creacions. Les mostres coincideixen amb els cent anys de l'obtenció del Nobel per part del científic i del cinquanta aniversari del Nobel de l'autor de "Platero y yo". La inauguració de les exposicions va estar presidida per les ministres d'Educació i Cultura, Mercedes Cabrera i Carmen Calvo, al Museu Nacional de Ciències Naturals i la Residencia de Estudiantes.

Actualitzat
L'exposició "Juan Ramón Jiménez. Premi Nobel 1956" pretén difondre i retre homenatge al poeta i a la seva obra amb una sèrie d'actes i publicacions amb motiu dels 50 anys de l'obtenció del guardó. La mostra ofereix una àmplia varietat de documents seleccionats per a l'ocasió per oferir al públic una visió completa del seu paper en la poesia espanyola contemporània. L'exposició compta amb primeres edicions de les primeres obres de J.R.J., a més d'obres d'altres autors en les quals va participar, cartes, manuscrits i diversos documents. La mostra, que es podrà visitar fins al pròxim mes de gener, està organitzada per la Societat Estatal de Commemoracions Culturals (SECC), la Junta d'Andalusia, la Fundació El Monte i la Residencia de Estudiantes, on ell va estudiar en la seva joventut.

L'exposició compta també amb abundant obra plàstica que aplega nombrosos retrats del poeta i un apartat dedicat a l'avantguarda en la qual el pintor malagueny Pablo Picasso és el protagonista, atès que "els paral·lelismes entre ells són notables".

D'altra banda, "Santiago Ramón y Cajal. Premi Nobel 1906" se centra en la figura del científic, repassa la seva vida i la seva trajectòria com a investigador. La vida del premi Nobel de Medicina també serveix per fer un repàs sociopolític per l'Espanya de la seva època, des del regnat d'Isabel II fins a la II República. En aquest cas la mostra aplega gairebé 500 peces, entre les quals destaquen els instruments de laboratori, quaderns d'apunts, dibuixos, manuscrits, fotografies, cartes i pintures. Així, el públic pot fer-se una idea de la infància i de la joventut del científic així com de les diverses ciutats en les quals va viure.
Anar al contingut