Barcelona

Els neandertals feien servir escuradents per calmar el dolor de la inflamació de les genives

Una investigació de l'IPHES (Institut Català de Paleontologia Humana i Evolució Social) ha permès saber que els neandertals ja feien servir escuradents. Ho feien per calmar el dolor d'algunes malalties relacionades amb les dents, com per exemple la inflamació de les genives. Es tracta del cas més antic de tractament pal·liatiu relacionat amb una patologia d'aquest tipus i fet amb aquest estri. Tot plegat demostra que el neandertal va ser una espècie de grans recursos, fins i tot en medicina.

RedaccióActualitzat

Els neandertals ja recorrien als escuradents amb fins terapèutics, segons una investigació de l'IPHES (Institut Català de Paleontologia Humana i Evolució Social), en col·laboració amb la UAB. Fins ara se sabia que l'Homo habilis, una espècie que va viure fa entre 1,9 i 1,6 milions d'anys, feia servir escuradents per eliminar restes de menjar entre les dents. Ara, però, una nova recerca, basada en les restes fòssils d'un neandertal, ha demostrat, a més, que aquest homínid feia servir també aquests objectes per calmar el dolor provocat per algunes malalties bucals, com per exemple la inflamació de les genives. És el cas més antic que es documenta de tractament pal·liatiu.

La revista "PLOS ONE" publica un article sobre aquesta investigació en què es relacionen les marques d'escuradents en molars de neandertals amb la malaltia periodontal, una patologia que afecta les genives. El fòssil analitzat correspon al jaciment de Cova Foradà (València) i és de fa d'entre 150.000 i 50.000 anys.

Segons la investigadora de l'IPHES Marina Lozano, "aquest individu, en un intent d'alleugerar les molèsties que li ocasionava la malaltia periodontal, amb una important inflamació de les genives que molt sovint és sagnant, tindria moltes molèsties i va utilitzar un escuradents de manera sistemàtica". Lozano afegeix: "És molt possible que li quedessin fragments d'aliments entre les arrels dentals i les genives, i segurament intentava extreure aquestes restes de menjar per calmar el dolor".

La investigadora apunta que "aquest estudi suposa un pas més per caracteritzar els neandertals com una espècie amb un ampli ventall d'adaptacions al mitjà i de recursos, fins i tot, en el camp de la medicina pal·liativa".

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut