Barcelona

Els museus catalans es reactiven: canvis de seu, ampliacions i fusions

Les novetats més importants: l'Arts Santa Mònica serà un centre dedicat a l'arquitectura i el Museu d'Història de Catalunya es fusionarà amb el d'Arqueologia i es traslladarà a Montjuïc

RedaccióActualitzat

El Departament de Cultura engega un nou pla de museus que defineix les polítiques del sector en un horitzó de més de deu anys.

El nou full de ruta, que s'ha de desplegar fins a l'any 2030, pretén aconseguir un sistema museístic més fort i més equilibrat. Es vol reforçar el paper de les xarxes territorials de museus.

Ho ha explicat el conseller de Cultura, Lluís Puig, en la presentació del pla, que s'ha fet aquest divendres al MNAC:

"Organitza la xarxa de museus públics de tot Catalunya en dos eixos: un eix horitzontal, que és la xarxa de museus territorials, i un eix vertical, que són els d'àmbits temàtics."

El MNAC continuarà sent el museu mare dels centres d'art. I el nou pla preveu una partida de 3,5 milions d'euros per ampliar el seu espai expositiu al tan reclamat Pavelló Victòria Eugènia de Montjuïc.

 

A l'altra banda, al pavelló Alfons XIII de la Fira és on es podria instal·lar el Museu d'Història de Catalunya, que es fusionarà amb el d'Arqueologia.

Però aquest pla desestima alguns dels projectes previstos en el que va presentar l'exconseller Mascarell fa cinc anys.

Finalment, l'arquitectura no tindrà museu. Es crearà un centre on es faran exposicions per projectar l'arquitectura catalana a l'edifici de l'actual Arts Santa Mònica, que deixarà d'estar dedicat a les arts visuals. Les arts visuals, en tot cas, no desapareixeran i traslladaran l'activitat a la Fabra i Coats, com a fàbrica de creació.

 

Tampoc hi haurà Centre Nacional de Fotografia. Hi haurà un centre del còmic amb fons de la Biblioteca de Catalunya, però el Museu del Còmic de Badalona queda definitivament aparcat.

Amb un pressupost de 215 milions d'euros els primers 4 anys, el nou pla vol evitar la creació de nous museus i fer més sòlida la xarxa d'equipaments existents.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut