Girona

Els municipis que beuen del Ter denuncien l'abús que en fa l'àrea de Barcelona

Si no plou, a principis d'any podria haver restriccions d'aigua per a usos de boca a Girona, ja que el riu Ter té un nivell d'aigua tan baix que la situació ha passat a crítica. L'Ajuntament s'està preparant per si al gener s'haguessin de fer talls d'aigua diaris durant quatre hores en comerços, habitatges i indústries. Entre els motius, hi ha la continuada falta de pluges, però, sobretot, el transvasament cap a altres conques. Més d'un 70% de l'aigua que se n'extreu va cap a les comarques de Barcelona. El riu proveeix prop de tres milions de catalans, una xifra que el Consorci Alba Ter, que agrupa els municipis per on passa el riu, qualifica de desproporcionada, i per això reclama mesures.

Actualitzat
Els ajuntaments que es proveeixen del riu han denunciat que no s'està complint la llei i que fa temps que es desvia aigua cap a l'àrea de Barcelona, quan pel Ter, al pas per Girona, no hi circula el cabal mínim.

El regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, adverteix que la situació és crítica i que en un mes es podria entrar en la fase 2 del decret de sequera, que preveu aquestes restriccions.

El consistori es planteja complementar aquesta mesura amb altres, com potabilitzar l'aigua de tres pous que hi ha a Salt o posar als comptadors uns dispositius que redueixen la pressió, amb la qual cosa s'estalvia entre el 7 i el 15% de l'aigua que es consumeix habitualment. Pardo alerta que aquesta fase 2 pot ser curta, i en un mes, si el temps no canvia, es pot entrar a la tercera, que suposaria restriccions de dotze hores diàries.

El pont de la Barca de Girona és un punts que l'ACA ha establert per controlar el cabal de manteniment del Ter, per sota del qual l'ecosistema fluvial entra en estat crític i pot tenir dificultats per mantenir-se. El cabal fixat en aquest punt és de 4,6 metres cúbics per segon. Però en els últims dies amb prou feines n'hi passen 0,8.

Des de principi d'any, el Ter tan sols ha arribat al cabal de manteniment 61 dies. Això provoca constants desequilibris en la biodiversitat i agreuja l'increment d'espècies foranes com l'azol·la, una falguera aquàtica altament invasora que amb poc corrent prolifera més fàcilment.

La falta de riuades, naturals o provocades, també perjudica el bosc de ribera, cada vegada més estret i menys abundant. Per això, el Consorci també ha proposat fer avingudes controlades que permetin regenerar el riu.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut