Els municipis catalans ultimen els diferents punts de votació per al 9-N

A 48 hores del dia 9, i encara amb el dubte de si finalment es podrà votar, els milers de voluntaris ja han rebut les instruccions i es preparen per al procés participatiu
Els municipis catalans ultimen els diferents punts de votació per al 9-N
Catalunya

Els municipis catalans ultimen els diferents punts de votació per al 9-N

A 48 hores del dia 9, i encara amb el dubte de si finalment es podrà votar, els milers de voluntaris ja han rebut les instruccions i es preparen per al procés participatiu
Redacció Actualitzat
El fals comunicat de García Albiol cridant a votar el 9-N. (Foto: ACN)

El fals comunicat de García Albiol cridant a votar el 9-N. (Foto: ACN)

A 48 hores del 9 de novembre, i encara amb el dubte de si finalment es podrà votar, els milers de voluntaris ja han rebut les instruccions i es preparen per al procés participatiu. Més de 40.000 voluntaris es repartiran per les diferents meses dels punts de votació. En les darreres hores, alguns ajuntaments catalans s'han adherit en la denúncia del govern d'Espanya per vulnerar el dret a decidir dels catalans. És el cas de Berga i de Girona, on aquest divendres tots els regidors que donen suport al 9-N han firmat el text adreçat a les institucions internacionals.

Mentrestant, en el territori s'ultimen els punts de votació per diumenge. En algunes poblacions, els partits amb majoria a l'Ajuntament són contraris a la consulta i no han cedit cap local. És el cas, per exemple, de Benavent de Segrià on, tot i la negativa de l'alcalde del PP de cedir un espai per a les votacions, els regidors de CiU i PSC a l'oposició han acordat obrir el casal cultural i posar-lo a disposició dels veïns per votar.

Mentrestant, a Horta de Sant Joan, la jornada s'afronta amb malestar perquè els veïns no podran votar al poble i hauran d'anar a Gandesa. Una part dels veïns van decidir en assemblea que, com a protesta, no votaran aquest diumenge i ho faran el dia 15, a la delegació del govern. A Pontons, a l'Alt Penedès, tampoc no s'hi podrà votar malgrat la campanya #Pontonsvolvotar. Per donar resposta a aquesta reivindicació, el Consell Comarcal facilitarà autocars cada hora en punt durant el matí per anar a votar a Torrelles de Foix. En canvi sí que podran votar els veïns d'altres tres municipis de la demarcació de Tarragona, Almatret, Bassella i Sant Martí de Riucorb, on els seus alcaldes també havien denegat espais municipals.

A Tortosa, l'Ajuntament ha posat un servei especial d'autocar per als veïns dels cinc pobles que s'han de desplaçar fins a la ciutat. La Paeria de Lleida també posarà en funcionament una línia regular que normalment no circula els diumenges per facilitar la participació als veïns de les diverses partides de l'Horta de Lleida.

Cartells falsos a Badalona

A Badalona, algú ha penjat uns cartells, amb el format habitual de les comunicacions oficials del consistori, en què l'alcalde anima a participar en la consulta. Els fulls, en català i castellà, asseguren que l'Ajuntament crida a participar al 9-N en compliment d'una moció aprovada per tots els partits de l'oposició en el ple del 26 de setembre.

A sota del cartell, s'aclareix que el missatge no prové de l'Ajuntament, sinó de la societat civil: "aquesta comunicació s'hauria fet si el nostre alcalde acatés els mandats del ple. Però no és així, per això ho fem des de la societat civil. El 9-N, votem!".

L'alcalde, el popular Xavier García Albiol, ha anunciat que presentarà una denúncia perquè considera gravíssim distribuir fullets idèntics a les comunicacions de l'Ajuntament "amb l'objectiu d'enganyar i confondre els veïns".

Els ànims encara estan més crispats a Figueres. La matinada d'aquest divendres, han atacat una galeria d'art que exposa una mostra dedicada al 9-N. Hi han trencat els vidres i hi han fet pintades.

La campanya a YouTube

A pocs dies de l'obertura dels punts de participació, tant partidaris com detractors del 9-N han publicat vídeos cridant a la participació o bé animant a boicotejar la jornada. És el cas de Súmate, que explica el cas d'un home que "surt de l'armari" i anuncia a la seva família que diumenge votarà o bé de "Cataluña somos todos", que reivindica la generositat d'Espanya:

També col·lectius anarquistes han utilitzat YouTube per protestar per l'ús de la imatge de Salvador Puig Antich en el vídeo d'Ara és l'hora i, com a resposta, mostren la imatge de polítics, empresaris i agents dels Mossos acompanyats de la frase "No votaré per tu".

 

NOTÍCIES RELACIONADES