Els municipis catalans reclamen la intervenció del govern per afrontar el "top manta"

Consistoris com el de Roses, Sitges o Barcelona consideren que no és un fenomen que es pugui solucionar només amb ordenances municipals
Els municipis catalans reclamen la intervenció del govern per afrontar el "top manta"
Roses

Els municipis catalans reclamen la intervenció del govern per afrontar el "top manta"

Consistoris com el de Roses, Sitges o Barcelona consideren que no és un fenomen que es pugui solucionar només amb ordenances municipals
Redacció Actualitzat
Vista del passeig a la zona del cap de Sant Pere, entre Salou i Cambrils, des del balcó d'un apartament proper, la nit del dijous 20 d'agost de 2015.

Vista del passeig a la zona del cap de Sant Pere, entre Salou i Cambrils, des del balcó d'un apartament proper, la nit del dijous 20 d'agost de 2015 (ACN)

Els municipis catalans on hi ha més "top manta" reclamen la intervenció dels governs català i espanyol per afrontar el problema.

Els consistoris consideren que no és un fenomen que es pugui solucionar només amb ordenances municipals ja que el problema de fons són les allaus migratòries. Per això, reclamen mesures tant a escala legislativa com de seguretat i de polítiques socials de reinserció.

Roses, Sitges, el Vendrell o Barcelona són algunes de les poblacions turístiques afectades que lluiten en solitari des de fa anys davant d'aquest fenomen.

Barcelona

Des de l'Ajuntament de Barcelona alerten que "la catàstrofe humanitària al Mediterrani fa preveure un augment de la pressió migratòria". A més, asseguren que l'estat espanyol és qui té les competències i, per tant, la responsabilitat de gestionar i donar resposta als fluxos migratoris que arriben.

La solució que pot oferir el radi d'acció municipal passa pel desenvolupament de polítiques públiques transversals que impliquin diversos actors tant institucionals com socials", destaquen les mateixes fonts del consistori barceloní.

Roses

Des de Roses, la seva alcaldessa, Montse Mindan, apunta en el mateix sentit i vol "una solució global i actuacions estatals". Mindan afirma que el fenomen dels manters "és un problema europeu que no pot resoldre un municipi".

L'alcaldessa de Roses demana un enduriment de la llei per poder aturar o dissuadir el gran nombre de manters presents al quilomètric passeig marítim de Santa Margarida. "Mentre no estigui més penalitzat l'únic que podem fer és posar una multa al venedor i requisar el material", ha declarat.

Sitges

Miquel Forns, l'alcalde de Sitges, considera que els ajuntaments han de reclamar al govern espanyol que "prengui consciència" i proposa una aliança de municipis per "fer pinya" davant l'Estat.

Per l'alcalde, crear l'aliança ha de ser una qüestió de l'agenda política "després de l'estiu, quan s'acabi la campanya turística" per exigir "noves mesures legislatives en immigració i estrangeria que donin una cobertura legal a aquestes persones que viuen en risc d'exclusió social".

El Vendrell

Un altre municipi que reclama la implicació de la Generalitat i de l'estat espanyol per regular la situació és el Vendrell.

El regidor de Governació de l'Ajuntament del Vendrell, Rafel Gosálvez, creu que, tot i les limitacions competencials de l'Ajuntament, els seus esforços han permès "controlar la situació".

Gosálvez ha destacat unes campanyes de conscienciació "clau" per desactivar la demanda que crea la població quan compra el material que ofereixen els manters.