Barcelona

Els moviments en defensa de l'escola en català, satisfets, però alerten que encara hi ha "molta feina per fer"

El moviment Escola en Català considera que "la pressió popular" ha aconseguit "frenar el primer embat contra la immersió lingüística", però que la sentència emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) "traspassa la resolució al Tribunal Suprem". En declaracions a Catalunya Ràdio, Mercè Esquerra ha dit que "l'única manera d'acabar amb aquest problema és que el català es blindi per llei com a única llengua vehicular" i per això ha demanat que es tramiti "la llei que hi ha al Parlament pendent d'aprovar-se".

RedaccióActualitzat
Escola en Català creu que, ja que la sentència "permet mantenir la el sistema d'immersió lingüística, però reconeix el dret individualitzat dels demandants a rebre atenció en castellà", el Departament d'Ensenyament ha de garantir que "en cap cas hi hagi segregació d'alumnes per raó de llengua" i que "es mantingui tothom escolaritzat en català".

L'associació, que en un comunicat apunta que "encara queda molta feina per fer", alerta que, arran del recurs dels demanandants, "el Tribunal Suprem espanyol podria fer una sentència executòria i aquesta vegada  acabar, ara sí, amb el sistema d'immersió lingüística en català".

Escola en Català ha decidit desconvocar les concentracions previstes per aquest dijous al vespre en defensa de la immersió. Però, anuncia "noves accions i mobilitzacions" per quan es presenti el recurs al Tribunal Suprem.

Som Escola: "El moviment educatiu català és el que és"

La plataforma Som Escola, integrada per desenes d'entitats cíviques, culturals i de tot l'àmbit educatiu, ha rebut amb alegria la interlocutòria del TSJC perquè interpreten que "ha desautoritzat la Sala Cinquena del Tribunal Suprem". En nom de la plataforma, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha manifestat que "el model educatiu català és el que és i ho continua sent legalment" i ha afirmat que "hi ha unes línies vermelles que ningú s'atreveix a travessar", un fet que els dóna "alegria i coratge". Tanmateix, ha admès que "hi poden haver excepcions" i que la decisió del TSJC "val només per a aquestes excepcions".

Casals ha defensat el model d'immersió lingüística de l'escola catalana, que creu que "assegura que tots els alumnes seran competents tant en català com en castellà". Per Som Escola, "està demostradíssim que la convivència a Catalunya s'explica pel model educatiu, que està funcionant i es reconeix com un model d'èxit". La plataforma ha assegurat que "continuarem treballant" perquè "és evident que encara tenim molta feina a fer". En aquest sentit, Casals s'ha mostrat convençuda que "hi ha dos partits presents al Parlament, PP i Ciutadans, que no estan en aquesta línia àmpliament majoritària".

La presidenta d'Òmnium també ha demanat "als que estan tan preocupats per les llengües" que tinguin aquest mateix interès "perquè no es perdi el català" i ha citat el cas dels milers de famílies del País Valencià que demanen l'ensenyament en valencià "i no reben resposta".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut